REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră ”Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, de Emanuel Pârvu


     Zilele acestea, filmul Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor e proiectat la Festivalul de film românesc Making Waves, la New York, în prezența scenaristului și regizorului Emanuel Pârvu și a producătoarei Miruna Berescu.
     Debutul în lungmetraj al cineastului a intrat în cinematografele din România purtând coronițele premiilor primite la Festivalul de la Sarajevo din acest an: Premiul pentru cel mai bun regizor și Premiul pentru cel mai bun actor - Șerban Pavlu. Povestea unui tăietor de lemne din zona Muscel, căruia îi moare nevasta și e obligat de lege să trimită înapoi copilul pe care l-au înfiat împreună i-a impresionat pe spectatorii din Sarajevo, dar și pe cei din România. Drama omului lovit de pierderea femeii, amenințat cu pierderea copilului, în conflict cu socrii dar și cu autoritățile, se citește pe cutele de pe fața lui Șerban Pavlu. I se citește însă în ochi determinarea de a se lupta cu toți și cu toate, de a nu se lăsa învins, chiar dacă trebuie să facă multe compromisuri cu lumea în care trăiește și cu sine însuși. Copila pentru care trebuie să se ia la trântă cu oamenii din jur, Meda, este interpretată de Ana Radu, o liceană care vrea să-și urmeze tatăl, Radu Gabriel, în meseria de actor.
     Distribuția este alcătuită și din Rodica Negrea, Mihai Dinvale, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Dan Aștilean, Costel Cașcaval, Lucian Ifrim, Radu Gabriel. Emanuel Pârvu a recunoscut că nu a dat probe de casting, ci și-a ales actorii, unele roluri fiind scrise cu dedicație. Pe de altă parte, actorii pe care i-am găsit pe dealul Muscelului la filmare, ne-au mărturisit că relația cu regizorul e marcată de experiența de actor a acestuia. De altfel, Emanuel Pârvu joacă în Aniversarea, film regizat de Dan Chișu, care a avut premiera de curând. Directorul de fotografie Silviu Stavilă semnează imaginea filmului Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor, produs de Miruna Berescu pentru FaMart și de Dan Chișu pentru DaKino.
     La întâlnirea cu presa din România, regizorul Emanuel Pârvu și actrița Ana Radu ne-au vorbit despre experiența realizării acestui film. 

Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana radu, dakino production, emanuel parvu, famart productions, meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor film

Opinii: