REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Ouăle lui Tarzan”, un documentar de Alexandru Solomon


     Ouăle lui Tarzan a avut premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania și a fost selectat în competiția oficială a Festivalului de Film Karlovy Vary.
    Filmul a intrat în cinematografele din România vineri, 6 octombrie 2017. A avut o proiecție de gală vineri seară la Iași, urmând ca regizorul Alexandru Solomon să fie  prezent și la vizionările de la Gura Humorului (sâmbătă, 7 octombrie, ora 18.00, la Casa de Cultură) și Focșani (duminică, 8 octombrie, ora 16.00, la Happy Cinema).
     Documentarul regizat de Alexandru Solomon urmărește istoria Institutului de Patologie Experimentală și Terapie, un centru medical de cercetare pe maimuțe deschis de sovietici în anii ’20 în Suhumi, capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial. Legenda spune că scopul acestui Institut era crearea unui hibrid între om și maimuță, dar nu a fost niciodată confirmată – la centrul din Suhumi nu s-au făcut astfel de experimente. Ouăle lui Tarzan merge pe urmele acestei legende, redând totodată și realitățile actuale ale locuitorilor. Abhazia, situată la sud de Rusia și nord-vest de Georgia, a încercat să-și obțină independența față de statul georgian prin războaiele sângeroase de la începutul anilor ’90, dar autonomia sa este recunoscută doar de Rusia.
     Vizionarea de presă a filmului a avut loc pe 25 septembrie, la Cinema Elvira Popescu, în prezența regizorului Alexandru Solomon și a producătoarei Ada Solomon.

     Alexandru Solomon ne-a acordat un interviu despre Ouăle lui Tarzan după premiera de la TIFF de anul acesta. La vizionarea de presă, am vorbit despre cum a fost primit filmul la festivalurile la care a participat, despre un spectacol de teatru bazat pe documente de epocă despre centrul de la Suhumi și despre blog-ul Tarzan’s Testicles.
 
 
     Ada Solomon ne-a povestit mai multe despre procesul de finanțare și particularitățile producției de film documentar.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(07.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, alexandru solomon, documentare romanesti, hi film productions, ouale lui tarzan film

Opinii: