Ouăle lui Tarzan, cel mai recent documentar realizat de Alexandru Solomon, are zilele acestea premiera la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, după ce a avut deja două proiecții la TIFF 2017.
La sfârșitul anilor ’20, sovieticii au deschis la Suhumi, în Abhazia, un centru pentru studii și experimente pe maimuțe în afara habitatului lor natural, cu scopul de a sprijini teoria evoluției. Cea mai faimoasă legendă despre acest loc îl are ca protagonist pe biologul Ilya Ivanov, al cărui proiect era crearea unei specii noi, hibride, între om și maimuță. Experimentele lui Ivanov s-au oprit în 1930, când a fost arestat, iar centrul a fost reorganizat în anul 1957, sub denumirea de Institutul de Patologie Experimentală și Patologie.
La Cluj, în timpul Festivalului Internațional de Film Transilvania, regizorul Alexandru Solomon ne-a povestit despre provocarea de a lucra într-o țară și o limbă străine, despre contextul în care a fost înființat centrul medical și nivelul de funcționalitate pe care îl mai are în prezent.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu