REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”My Life Rehearsed in One Leg”, film 3D realizat de Bogdan Mustață


     Film experimental, filmat Stereo 3D și proiectat doar la studioul CINETic al U.N.A.T.C., My Life Rehearsed in One Leg este scris și regizat de Bogdan Mustață. Pelicula a fost proiectată în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, dar și în fiecare zi din programul Les Films de Cannes à Bucarest. Din cauza duratei (60 min.) și a formatului, primul film 3D românesc nu poate fi proiectat decât într-un spațiu dotat cu aparatura necesară.
     Povestea este aparent simplă. Un cuplu a avut un accident de mașină, cei doi au stat în spitale diferite, apoi au venit acasă. Numai că traumele nu sunt doar fizice (ea merge cu ajutorul unui baston, într-un picior), ci le este afectată memoria, mai ales cea emoțională. Într-un spațiu bine delimitat – casa și grădina – ea (Ela Ionescu) și el (Bogdan Albulescu), cu ajutorul unui prieten (Radu Romaniuc) nu foarte binevoitor, încearcă să refacă traseul sentimental de cuplu. Replicile sunt, în mare parte, citate din romane sau filme semnificative pentru Bogdan Mustață. Mișcările ei sunt uneori coregrafiate de Iulia Weiss, ca într-un dans contemporan, când vorbele sunt nerostite, ci sugerate. Toată evoluția personajelor are o imponderabilitate, ca și cum cei trei ar evolua într-o capsulă din alt spațiu. Imaginea 3D și mișcările camerei dirijate de Barbu Bălășoiu și Zsolt Magyari accentuează lipsa gravitației. Eroii lui Bogdan Mustață plutesc deasupra orașului, ca personajele din picturile lui Chagall.
     Nu e de mirare că filmul a intrat în programul BIDFF din acest an și e prezentat în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care a dezvoltat secțiunea de avanpremiere românești.
     După proiecția de la BIDFF, Bogdan Mustață, Ela Ionescu și criticul Ionuț Mareș au rămas la o discuție cu publicul.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan mustata, bucharest international dance film festival 2018, ela ionescu, ionut mares, les films de cannes a bucarest 2018, my life reheased in one leg film

Opinii: