REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Les Films de Cannes à Bucarest 2018, ediția 9


     Dintr-un eveniment cu filme selectate la Festivalul de la Cannes, Cristian Mungiu a dezvoltat structura festivalului și pentru producțiile românești sau evenimente conexe. În fiecare an, toate proiecțiile sunt sold out. Pelicule premiate, care n-au distribuitor în România, rulează în festival o singură dată, cum ar fi Roma, al lui Alfonso Cuarón, premiat la Veneția cu Leul de Aur în 2018 și proiectat la Grand Cinema & More Băneasa.      Anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest se desfășoară la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român, Cinema Pro, CINETic și Cinemateca Union. După ediția din București, Caravana cu filmele din program merge la Timișoara, Arad, Cluj-Napoca și Iași. În timpul anului, multe filme sunt prezentate în Caravana Les Films de Cannes à Bucarest în mai multe orașe din țară. La conferința de presă, Cristian Mungiu a vorbit despre evoluția festivalului, despre program, dar și despre pregătirea ediției 10 din 2019.

     Pentru că știe problemele producătorilor și distribuitorilor de film românesc, Mungiu propune pentru această ediție Prime pentru distribuție, în două secțiuni – internațională și românească. Acordarea lor va fi decisă de votul publicului.

     Filmele proiectate la Cannes 2018, dar și filme premiate la alte festivaluri din Europa, vor avea proiecții speciale, multe în prezența unui membru al echipei. Unele nu au distribuitor în România, așa că vor avea o unică vizionare.

     Secțiunea Filme românești are opt producții care vor fi prezentate în avanpremieră, în prezența membrilor echipei. Touch Me not / Nu mă atinge-mă, regizat de Adina Pintilie, premiat cu Ursul de Aur la Berlin 2018, va rula înainte de gala de închidere a festivalului, la Cinema Pro. O proiecție specială va avea și primul episod din serialul Hackerville, produs de HBO și Mobra Films, tot în prezența echipei. În fiecare zi, la CINETic, în prezența regizorului Bogdan Mustață, vor fi proiecții cu filmul său 3D - My Life Rehearsed în One Leg.

     Un eveniment al festivalului este Omagiu Lucian Pintilie, realizat de Les Films de Cannes à Bucarest împreună cu Festivalul Național de Teatru, care se desfășoară în aceeași perioadă. Sunt programate toate filmele regizate de Lucian Pintilie, în prezența actorilor, dar și a producătorului Marin Kamitz (Balanța). În afară de Integrala Pintilie, vor fi prezentate și două documentare despre regizor: Filmare, de Gabriel Kosuth, 1992, și Fără titlu, de Horea Lapteș, 1991. Marin Kamitz va fi prezent la întâlnirea cu publicul și duminică, orele 14, la Cinema Elvire Popesco.

     Implicat în realizarea unei variante de Lege a Cinematografiei în perioada mandatului Corinei Șuteu la Ministrul Culturii, Cristian Mungiu moderează acum, în cadrul festivaluului, o dezbatere despre o nouă variantă în lucru.

     Se vorbește mereu despre lipsa sălilor de cinema, unde ar trebui să ruleze filme românești și europene. Cristian Mungiu propune un plan de reabilitare a unei clădiri, care să aibă acest scop. Realizat la standarde corespunzătoare, architectonic și ca structură, proiectul este prezentat în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

     Managing Talents este o secțiune care a funcționat și anul trecut și e reluat. Un director de casting din Marea Britanie vine să vadă actorii români, să-i învețe să se prezinte la un casting internațional.

     O altă secțiune este Laboratorul pentru operatorii de film, realizat în colaborare cu Romanian Society of Cinematographers, susținut de directorul de fotografie Manuel Claro (The Untamed, regizat de Amat Escalante).

     Managing Labs este o secțiune dedicată dezvoltării și prezentării unor proiecte cinematografice românești, în fața unor profesioniști invitați.

     În toată această structură complexă a evenimentului, Cristian Mungiu a introdus și o dezbatere liberă cu cineaștii români despre starea industriei românești.

     Un program special la această ediție este realizat în colaborare cu One Minute Film Festival în licee din București. Ghidați de tutorii Radu Muntean, Emanuel Pârvu, Paul Negoescu, elevii vor realize filme de un minut, proiectate sâmbătă, la orele 16, la Cinemateca Union.

     Invitați la festival pentru a-și prezenta filmele, câțiva cineaști susțin masterclass-uri: regizorul Carlos Reygadas, directorul de fotografie Manuel Claro, regizorul Asghar Farhadi.

     Ca în fiecare an, mai mulți cineaști sunt invitați la București, pentru a participa la întâlnirea cu publicul după proiecția filmului: Asghar Farhadi, Jean-Bernard Marlin, Carlos Reygadas, Zsófia Szilágyi, Gaspar Noé, care a venit și la ediția din 2015, Marta Bergman, Guillaume Nicloux, Ali Abbasi.  
     Anul trecut am avut Focus China, în 2018 avem Focus Mexic.

     Un moment de solidaritate între public și cineaști este cel dedicat lui Kirill Serebrennikov, al cărui film Leto a fost selectat în competiția de la Cannes în 2018. Regizorul nu a fost prezent, pentru că are interdicție din partea autorităților din Rusia.

Detalii: filmedefestival.ro
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(15.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian mungiu, les films de cannes a bucarest 2018, voodoo films

Opinii: