REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Mo”, de Radu Dragomir: O punkistă naivă și un profesor misogin


     Cu câțiva ani în urmă, știrile de televiziune au fost inundate de clipuri filmate cu telefonul în care un profesor agresa o studentă, condiționând trecerea examenului de sex. Imaginea bărbatului agresiv și transpirat, vorbind fără perdea, a fost blurată pentru telespectatori, dar era evidentă moralitatea dubioasă a profesorului. Știrea i-a trezit interesul regizorului și scenaristului Radu Dragomir, care a scris primul draft. După mulți ani de colaborare cu Pro Tv la serialul La bloc, cineastul a vrut să încerce altă formulă cinematografică, așa că a debutat în lungmetraj cu Mo, o poveste care acum se poate înscrie în curentul #metoo.
     Dana Rogoz (Mo) și Mădălina Craiu (Vera) sunt două prietene, studente la aceeași facultate, care vor să copieze la un examen, ca mulți alții, dar sunt prinse și date afară din sală. Întâmplarea face să-l întâlnească pe profesor (Răzvan Vasilescu), care e foarte amabil și le invită la el acasă, în Centrul Vechi. Fetele sunt impresionate de casă, de colecția de DVD-uri cu filme și muzică, de talentul de bucătar al domnului, burlac convins, cu tabieturi și aptitudini de cuceritor.      Printre filme este și 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, regizat de Cristian Mungiu (o reverență a scenaristului-regizor Radu Dragomir față de pelicula premiată cu Palme d’Or la Cannes în 2007), iar colecția muzicală are și punk, cu trupele favorite ale lui Mo, ceea ce facilitează comunicarea spirituală dintre cei doi, până la un moment dat, când fata spune Nu.
     Profesorul lui Răzvan Vasilescu nu este o brută transpirată, ci un seducător versatil, ceea ce l-a și determinat pe actor să accepte rolul. Chiar dacă scenariul e cam demonstrativ în anumite secvențe, cei trei actori compensează cu naturalețe și tensiune emoțională. Dana Rogoz a și primit un premiu de interpretare la RAVAC, iar filmul a fost selectat în competiție la Festivalul de la Sarajevo.
     Mo este filmat și produs de Liviu Mărghidan, pentru Scharf Film, și montat de Tudor D. Popescu. Pelicula este acum în cinematografe.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu
       


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dana rogoz, madalina craiu, mo film, radu dragomir, scharf film

Opinii: