Radu Dragomir: „Mo este o poveste scrisă înainte de fenomenul #metoo”
de Andra Petrescu
Lungmetrajul de debut al lui Radu Dragomir, Mo, a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, care s-a desfășurat între 31 mai – 9 iunie, la Cluj-Napoca. După ce sunt prinse copiind de un profesor mai în vârstă și intransigent (Răzvan Vasilescu), Mo (Dana Rogoz) și Vera (Mădălina Craiu) ajung acasă la el pentru a-și recupera telefonul. Dinamica întâlnirii celor trei oscilează în permanență în direcții incerte – ar putea fi un om singur și capricios, dar ar putea la fel de bine să fie și un prădător –, expunând relația de putere dintre ele și el.
Filmul a fost selectat în competiția de lungmetraj a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo (16-23 august 2019), unde va avea premiera internațională.
„Fenomenul me too a apărut după ce am făcut filmul și mi-a dat încredere că am făcut o decizie bună (n.a. să nu renunțe la film atunci când a fost descurajat) […] Am găsit o statistică, la nivel European, cu persoane care cred că este justificabil violul în anumite situații: dacă victima bea alcool, dacă victima se duce la agresor în casă de bună voi, dacă victima nu spune un «nu» hotărât. În Europa, 30% au răspuns că li se pare justificat, România fiind în topul acestui clasament cu 55% […] Atunci am modificat personajele și l-am dus pe profesor la limită, astfel încât el să fie și șarmant, la un moment dat să poți fi de partea lui, în ideea de a forța limita asta de care vă zic. Pentru mine ar fi ideal – deși știu că n-o să se întâmple – ca ăia 55% care au zis că violul e justificat, după ce văd filmul ăsta, și le-am dat toate ingredientele că ea într-adevăr bea alcool, se duce cu el de mână în dormitor, ăștia să nu mai fie de acord, să-și schimbe părerea”, a spus Radu Dragomir despre necesitatea ca personajul lui Răzvan Vasilescu să nu fie un villain atât de ușor de identificat.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu