REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMaraton Stere Gulea la „Noaptea Albă a Filmului Românesc” dintre 2 și 3 martie


     În luna martie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unuia dintre cei mai importanţi regizori din istoria cinematografiei româneşti: Stere Gulea. ​TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de  sâmbătă spre duminică, 2 spre 3 martie, la un maraton cinematografic alături câteva dintre cele mai reprezentative creaţii semnate de respectatul cineast.

     „Noaptea Albă” va debuta, de la ora 21:30, cu un interviu-portret realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat de Moromeţii (1988) (ora 22:00), Moromeţii 2 (2018) (ora 0:25), Stare de fapt (1996) (ora 2:15), Sunt o babă comunistă (2013 (ora 3:40), Iarba verde de acasă (1978) (ora 5:15).

     Absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1970, cu formare în filmologie, regizorul Stere Gulea s-a născut la 2 august 1943, în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Cineastul provine dintr-o ramură a aromânilor care vine din Grecia, bunicul său, fruntaș al românismului, fiind omorât de naționaliștii greci, în 1904. După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic București. Între anii 1990-1996, regizorul Stere Gulea a fost decan al Facultății de Cinema din cadrul ATF, iar din poziţia de director general interimar a condus Televiziunea Română în perioada 1996-1998. „Nu m-am considerat niciodată profesor, realmente, m-am considerat un coleg care are puțină experiență și stă de vorbă cu niște tineri care au alte repere, alte paradigme. De multe ori nu te intersectezi, dar te poți și intersecta”, spunea cineastul despre misiunea sa de profesor la UNATC, unde a activat între anii 1990-2015.

     Regizorul Stere Gulea lucrează în prezent la filmul „Moromeţii 3”, care continuă povestea lui Niculae, filul cel mai mic al lui Ilie Moromete. Regizorul semnează şi scenariul original, iar producţia va încheia saga începută în urmă cu aproape 40 de ani.

     „Claudia Nedelcu Duca: Moromeții 1 rămâne așadar și filmul dumneavoastră preferat...
     Stere Gulea: Este, l-aș nedreptăți dacă nu i-aș oferi această poziție.
     Claudia Nedelcu Duca: Această trilogie dedicată Moromeților o priviți ca un pachet diferit de restul portofoliului de filme?
     Stere Gulea: Celelalte nu se ridică la nivelul ăsta, dar v-am spus, Baba comunistă nu e un film de care să îmi fie rușine. Pe locul 2 însă o să fie Moromeții 3”.

  

(02.03.2024)

Cuvinte cheie: claudia nedelcu duca, noaptea alba a filmului romanesc tvr, stere gulea, tvr

Opinii: