În noaptea de 21 decembrie 1989 o femeie este martoră la asasinarea unor tineri în spitalul în care lucrează. În zilele Revoluției, în Televiziune, se descoperă că asasinii se dau drept revoluționari. Încercarea de a face cunoscută adevărata lor identitate va însemna pentru ea începutul unui infern." /> Aarc.ro - Stare de fapt (1994)

Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Stare de fapt (1994)

State of Things


90 min. - Dramă - AG - 10.12.1995


Sinopsis :

În noaptea de 21 decembrie 1989 o femeie este martoră la asasinarea unor tineri în spitalul în care lucrează. În zilele Revoluției, în Televiziune, se descoperă că asasinii se dau drept revoluționari. Încercarea de a face cunoscută adevărata lor identitate va însemna pentru ea începutul unui infern.

Regie: Stere Gulea

Scenariu: Stere Gulea, Eugen Uricariu

Actori Principali: Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Dan Condurache


Galerie foto



Vezi filmul pe Cinepub


Distribuție

Oana Pellea Alberta
Răzvan Vasilescu Mureşan
Dan Condurache Petrache
Vezi tot genericul

Producători

Studioul de Creaţie nr. 4 Cinerom
Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii
Filmex
Cu sprijinul CNC

Date de producție

Ecran normal, color, 2341 m. 

Distribuitori

Centrul Național al Cinematografiei

Festivaluri

  1. 1994-1995 - UCIN - Premiile pentru regie, imagine, interpretare feminină (Oana Pellea), interpretare masculină rol secundar (Răzvan Vasilescu, Mircea Rusu), sunet
    1996 - San Marino - Marele Premiu "Targa d'oro"
    1996 - Geneva - Premiul pentru interpretare feminină (Oana Pellea)
    1997 - Batumi - Premiul pentru interpretare feminină (Oana Pellea)

Replici

„Poți să strigi în gura mare tot ce ai văzut. Nu te ascultă nimeni pentru că nu interesează pe nimeni nimic. Aceasta este starea de fapt.”
„De ce nu vorbești cu mine? Nu vezi c-am devenit «noi» și «voi»?”
„De ce nu vreți să știți?”

Trivia

  • Titlul de lucru: "Himera".
  • Logo publicitar: "Un film despre pângărirea speranţei"
Stere Gulea despre film
„Deși acțiunea acestui film se derulează în timpul Revoluției din Decembrie '89 și în anul care îi urmează, el și-a propus mai degrabă o viziune posibilă asupra societății românești postcomuniste în esența ei.
Grea și delicată misiune! La cinci ani de la evenimente atât de complicate, controversate, a căror esență rămâne încă învăluită într-un mister mai mult decât ambiguu, un film să tenteze abordarea lor poate să pară o nebunie. Și totuși! Dincolo de posibile identificări și inadvertențe ― care țin de subiectiv ― filmul țintește mai degrabă să arate ceea ce rămâne ca imagine de ansamblu, după consumarea unui eveniment. Cum îl văd sufletele noastre, după o vreme. Acest lucru mi s-a părut necesar chiar și ca pagină de jurnal căci, mai târziu, va veni istoria... Pentru asta am ales o întâmplare adevărată pe care am considerat-o pilduitoare și potrivită domeniului nostru, care este cinematograful. Un destin impresionant are în sine intangibilitatea lui; nu se lasă sufocat de ipoteze și relativism. Or, în Decembrie '89, știm bine că a fost vorba de Destin și de destine ale unor oameni care nu mai sunt și la care trebuie să ne gândim neîncetat. Cu atât mai mult cu cât, de multe ori, am avut și avem sentimentul că s-au jertfit sau au fost jertfiți cam degeaba. Avem obligația față de ei, față de speranțele noastre de atunci și dintotdeauna să nu lăsăm să ne copleșească: uitarea, confuzia, apatia, cinismul, minciuna. Sunt momente pe care un popor nu are voie să le trateze cu ușurință, dacă nu vrea să se pună sub semnul dezonoarei.” (Pliant prezentare film)

Alexandru Paleologu despre film
„Cel mai recent film al lui Stere Gulea, Stare de fapt, duce mai departe „starea de fapt” (din penultimul Vulpe Vânător), dar cu o forță infinit sporită și cu desfășurare implacabilă. Acest film cutremurător, de un realism și de o luciditate care împing limita suportabilului mult dincolo de obișnuit, este de fapt un mare film cu mesaj creștin. Eroina (Alberta) este un martor, ceea ce înseamnă literal martir. Ea este victimă invincibilă, fiindcă asumă ireversibil maxima decizie morală și mântuitoare: a-ți lua crucea și a-l urma pe Hristos.” (Pliant prezentare film)