REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest: Premieră „Lemonade”, de Ioana Uricaru, 24 octombrie


     Premiera filmului Lemonade, regizat de Ioana Uricaru și produs de Cristian Mungiu pentru Mobra Films, care va avea loc pe 24 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului Român, în prezența regizoarei și a echipei, este sold out. Interesul cinefililor români pentru acest film se datorează atât subiectului – Lemonade este „un thriller captivant” despre visul american văzut prin ochii unei românce - cât și succesului la festivalurile internaționale la care a participat până acum, filmul fiind deja premiat la trei festivaluri.
     Avanpremiera de miercuri seară, de la Cinema Elvire Popesco, a avut loc si ea cu sala plină. Pornind de la subiectul filmului, în cadrul avanpremierei a avut loc o discuție despre „American dream”, la care au participat trei români care au reușit să aibă succes peste Ocean. Alex Rotaru, RunaPetringenaru și Alexandra Proca au povestit cum e să lucreze cu staruri precum Kevin Spacey, Marilyn Manson, Hugh Hefner sau James Cameron.
     Alex Rotaru locuiește în Beverly Hills și a fost primul român acceptat cu bursă de merit integrală de către prestigioasa universitate Massachusetts Institute of Technology (top 3 în lume), unde a fost şef de promoție. Și-a continuat studiile de masterat la University of Southern California, School of Cinematic Arts in Los Angeles, în regie, scenaristică, producție, montaj, imagine, sunet și actorie. A studiat cinematografia la USC SCA, celebra școală a lui Steven Spielberg.
     În Statele Unite, Runa Petringenaru a a făcut filme, scenografie și heraldică. O vreme a lucrat în producție cu regizorul James Cameron, iar de curând s-a întors în România, unde a pus bazele unei tabere medievale.
     Alexandra Proca, o fostă jurnalistă la PRO TV Magazine și Madame Figaro Magazine, a plecat în 2001 în Statele Unite, a lucrat în domeniul relațiilor publice, iar în prezent este copy editor și content reviewer la o campanie din orașul Cupertino, California.
     Discuția cu cei trei a fost prefațată de un mesaj video emoționant transmis de regizorul Ioana Uricaru: „Acest film, la care am lucrat 9 ani, a fost făcut și cu gândul la românii care, asemenea protagonistei, au decis să-și asume riscul transplantării într-o altă țară și într-o altă cultură. Aștept cu nerăbdare întâlnirea cu publicul din România, cea mai importantă dintre toate.” 
     Primul film românesc turnat în America de Nord spune povestea Marei, interpretată de Mălina Manovici, care, ajunsă în America, se vede nevoită să confrunte proiecțiile ei despre visul american cu realitatea locului. După ce a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și a primit numeroase premii la festivaluri de prestigiu, ca Marele premiu în PortugaliaLemonade a atras mulți distribuitori din toată lumea, fiind achiziționat spre distribuție în Franța, Statele Unite, Canada, China, Germania, Grecia, fosta Iugoslavie sau Israel.
     Premiera în România a filmului Lemonade va avea loc pe 24 octombrie, în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest și va intra în cinematografele din țară începând cu 26 octombrie. Pe lângă de proiecțiile din Capitală, filmul va rula la Iași, Timișoara, Ploiești, Cluj, Constanța, Vaslui, Brașov, Lugoj, Călărași, Buzău, Suceava, Pitești, Târgu Mureș, Reșița, Caransebeș, Vulcan, Oravița, Sibiu, Galați, Slobozia, Sfântu Gheorghe și Arad.
Detalii: facebook
(18.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian mungiu, ioana uricaru, lemonade film, les films de cannes a bucarest 2018, malina manovici, mobra films

Opinii: