REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest: ”Lemonade”, de Ioana Uricaru


     După un parcurs festivalier încărcat de gloria premiilor, Lemonade, regizat de Ioana Uricaru, este acum în cinematografele din România, distribuit de Voodoo Film. Premiera a avut loc în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, în prezența echipei, discuția cu publicul fiind moderată de Andrei Tănăsescu, unul dintre selecționerii filmelor românești. Au fost prezenți Ioana Uricaru, Mălina Manovici, Milan Hurduc (fratele lui Dan Hurduc), Ruxandra Maniu, Dana Păpăruz (designer costume), monteurul Mircea Olteanu, Florin Tăbăcaru (sound designer), Tudor Reu (producător executiv).
     Produs de Mobra Film și co-producători din Canada, Germania, Suedia, Lemonade a trecut prin mai multe laboratoare din diferite țări. Scenariul Ioanei Uricaru a parcurs mai multe etape de dezvoltare, iar tema imigrației este de mare interes. Chiar dacă mișcarea americană #MeToo este acum în prim-plan pentru cineaștii americani, și nu numai, povestea din filmul românesc este inspirată de întâmplări reale, petrecute cu mai mulți ani în urmă. Contextul actual a facilitat, însă, o bună promovare a filmului la diferite festivaluri. Tema este de actualitate, dar eleganța abordării și realizării filmului i-au adus numeroase premii, inclusiv Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun regizor.
     Tenacitatea eroinei aduce aminte de personaje feminine din literatura română, iar numele ei, Mara, ne trimite direct la romanul ”Mara” de Ioan Slavici. Aceeași determinare în a obține ceea ce-și dorește – un trai mai bun, în ”țara tuturor posibilităților”. Reperele morale de acasă nu se mai potrivesc în noul context social, naivitatea eroinei de la începutul poveștii se transformă în adaptabilitate, iar Mălina Manovici este impecabilă în depistarea nuanțelor. Despre experiența realizării acestui rol, actrița ne-a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate.
      Expresia ”Dacă viața îți dă lămâi, fă o limonadă”, foarte uzitată de americani, i-a sugerat Ioanei Uricaru titlul filmului.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ioana uricaru, lemonade film, malina manovici, mobra films

Opinii: