REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest: filme românești în premieră


     Un maraton unic cu filmele care au câștigat trofeele Palme d’Or, Leul de Aur și Ursul de Aur, precum și premierele unor filme românești de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski îi așteaptă pe cinefili între 14 și 23 octombrie la Les Films de Cannes à Bucarest.
     Ziua de Aur vine pe 15 octombrie, la CinemaPRO, cu filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaționale. Maratonul începe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția. O femeie eliberată după ce a fost închisă pentru o crimă pe care nu a comis-o află că soțul a murit, iar fiul ei a dispărut. De la 18.00, Fire at Sea (regia Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin și distribuit de Clorofilm, vorbește despre disperarea care împinge milioane de oameni să fugă din Africa și Orientul Mijlociu. Pentru ei, insula Lampedusa poate fi sfârșitul sau un nou început. I, Daniel Blake (regia Ken Loach), film laureat cu Palm d’or, este programat la ora 21.15, la CinemaPRO; încasările obținute pentru această proiecție vor fi donate campaniei Auzul e un dar, nu-l ignora!.
     La ediția de anul acesta, noile producții semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima dată în Capitală, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipelor. Comedia lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, va rula vineri, 21 octombrie, de la 21.00, în prezența regizorului. Povestea actorului de teatru care navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de experți, îi are în distribuție pe Teodor Corban, Laurențiu Bănescu, Maria Obretin și Simona Arsu. Filmul va fi lansat anul viitor în cinematografe de Voodoo Films.
     Cu o lună înaintea premierei oficiale, Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher, recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno, va putea fi vizionată în festival. Cinefilii au ocazia să vadă primii și Fixeur, al lui Adrian Sitaru, proiectat de curând la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum și la Tokyo IFF. Drama unui jurnalist (Tudor Aaron Istodor) care-și pune la îndoială ambițiile și meseria în timp ce documentează un material despre minore exploatate sexual va ajunge în cinematografe în ianuarie 2017.
     În avanpremieră va rula și Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski, o tragicomedie despre doi bărbați (Ion Sapdaru și Constantin Pușcașu) care, constrânși de sărăcie și lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Din Republica Moldova vine și Anișoara, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida) care a cucerit recent publicul și presa la Festivalul de la San Sebastian, în competiția New Directors, și la Filmfest München.
     Monica Lăzurean-Gorgan își va prezenta în avanpremieră – cu intrare liberă – Doar o răsuflare, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo, în această vară, un film despre natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmări Două lozuri (regia Paul Negoescu), comedia cu Dragoş Bucur, Dorian Boguţă și Alexandru Papadopol, dar și cele trei producții românești care au fost proiectate la Cannes 2016: Sieranevada (regia Cristi Puiu), Câini (regia Bogdan Mirică), distins cu Premiul criticii – FIPRESCI în Un Certain Regard, și Bacalaureat (regia Cristian Mungiu), câștigătorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes.
     Detalii: www.filmedefestival.ro // Les Films de Cannes a Bucarest
(07.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian sitaru, cristi puiu, cristian mungiu, filme romanesti 2016, les films de cannes a bucarest 2016, premiera romaneasca, radu jude

Opinii: