REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„I, Daniel Blake”, la Les Film de Cannes à Bucarest 2016


     Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei, Les Films de Cannes à Bucarest revine între 14 și 23 octombrie 2016, pentru al șaptelea an, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes în peste 100 de proiecții.
     I, Daniel Blake, filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or cineastului britanic Ken Loach, va fi proiectat în premieră în România. Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile, iar la Cluj-Napoca și Timișoara vor fi proiectate filme de la Cannes în avanpremieră, în prezența unor invitați speciali. Ediția de Cluj va avea loc în weekend-ul 14 – 16 octombrie, la Cinema Victoria.
     Și anul acesta, festivalul va fi  gazda unor nume mari ale cinematografiei mondiale și va organiza o serie de workshop-uri, masterclass-uri și proiecții speciale. Anul trecut, Les Films de Cannes à Bucarest a avut peste 15.000 de spectatori și numeroase proiecții sold out, jumătate din numărul total de bilete fiind achiziționate înainte de începerea evenimentului.
     Împreună cu scenaristul său dintotdeauna, Paul Laverty, Ken Loach a călătorit prin Scoția pentru a documenta cât mai îndeaproape problemele din sistemul social. Așa a apărut Daniel Blake, excelent interpretat de actorul Dave Johns, un tâmplar de 59 de ani din Newcastle silit să se retragă după o criză cardiacă și să ceară, pentru prima dată, ajutorul statului. Urmează un traseu kafkian, cu drumuri la agenția pentru locuri de muncă, chestionări nesfârșite despre starea de sănătate și stagii de calificare. „Cred că ciocnirea cu o birocrație nemiloasă e un subiect care trece dincolo de granițe, oricine înțelege frustrarea de a fi prins constant între call center-uri, de vorbă cu oameni care nu-ți dau ajutorul de care ai nevoie,” declara Ken Loach. Regizorul a fost mereu preocupat de soarta muncitorilor. „I, Daniel Blake este unul dintre cele mai bune filme ale lui Loach”, scrie Variety.
     Filmul I, Daniel Blake este distribuit în România de Independența Film.
     Detalii: www.filmedefestival.ro // facebook
(30.08.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de film bucuresti, i daniel blake film, les films de cannes a bucarest 2016

Opinii: