REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Ion Dichiseanu – Premiul Gopo 2017 pentru întreaga carieră


     Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo.
     Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.
     Actor de o versatilitate incredibilă, cariera lui Ion Dichiseanu se întinde pe parcursul a aproape 60 de ani. Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru București, în 1959. Ion Dichisesanu este cunoscut pentru nenumăratele roluri puse în scenă la Teatrul Nottara, numeroase apariții la teatru TV și teatru radiofonic, dar și pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul Darclée, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiția oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.
     În 1979, Ion Dichiseanu este distins cu Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru rolul din lungmetrajul Clipa, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
     Ion Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum: Tunelul (regia Francisc Munteanu), Bătălie pentru Roma (regia Robert Siodmak), Trandafirul galben (regia Doru Năstase), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil Toate pânzele sus (regia Mircea Mureșan).
     Detalii: Premiilegopo.ro
(06.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: actori romani, ion dichiseanu, premiile gopo 2017, premiul pentru intreaga cariera

Opinii: