REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Claudiu Mitcu: „Emigrant Blues e documentul unui fenomen”


     Claudiu Mitcu este cunoscut pentru documentarele Australia, Noi doi, Maria, Reţeaua, Procesul (la care a colaborat cu Ileana Bîrsan) și Aniversarea. Emigrant Blues: un road-movie în 2 ½ capitole, cel mai recent film al său, este co-regizat împreună cu Mihai Mincan (Bondoc) și co-produs de Wearebasca și deFilm. Emigrant Blues este structurat episodic și nu are personaje individuale, preferând să urmărească fenomenul emigrației din perspectiva personajului colectiv și a momentelor esențiale din călătoria acestuia – plecarea, viața cotidiană în afara țării natale și întoarcerea. Filmul ai a avut premiera națională în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Festivalul Internațional de Film Transilvania, Cluj-Napoca.
     Despre alegerea de a nu individualiza personajele pe care le filmează, Claudiu Mitcu spune: „Nu, pentru că nu e vorba de un personaj anume și despre tipologie. Ni s-a părut că este vorba de un fenomen și că dacă ne-am fi apropiat de un personaj, poate că ai fi judecat și ai fi zis «aha, deci oamenii care merg la cules de căpșuni sunt așa». Nu, acolo erau [oameni diferiți]. Spre exemplu, era o tipă care lucrează chiar la bancă. E o româncă născută acolo, vorbește rumañol, nu mai vorbește limba română pentru că a auzit doar acasă, vine în vacanțe de câteva ori pe an […] la bunica sa. E un fenomen și e destul de greu să te duci pe un personaj. Acest film, am zis noi, că probabil peste niște ani, mulți sau puțini, va deveni un fel de document. Vezi cum au ajuns acolo, vezi că se întâmplă din 90, vezi că sunt acolo mai mult sau mai puțin aclimatizați […].”
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(9.07.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: claudiu mitcu, defilm, emigrant blues: un road movie în 2 12 capitole film, emigratie romania, mihai mincan, wearebasca

Opinii: