REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Începe Divan Film Festival: filme, teatru, concerte și demonstrații culinare


     Vineri, 18 august, în Craiova,  începe cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, singurul festival dedicat filmelor, muzicii și artei culinare balcanice. În programul festivalului se regăsesc 18 filme de lungmetraj, 20 de scurtmetraje, o piesă de teatru, concerte și demonstrații culinare.
     Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic este Burek / Bourek (r. Vladan Nikolic, Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos. Proiecția filmului va fi precedată de concertul celebrei trupe de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, Mahala Rai Banda. Alte două evenimente muzicale completează programul festivalului –Trio Solaar ( luni, 21 august) și deja tradiționalul concert IMPEX (miercuri, 23 august, în Port Cultural Cetate).
     Parteneriatul cu festivalul de teatru Ideo Ideis continuă și anul acesta cu un spectacol al trupei Playhood, format din adolescenți de la „Clubul de educație alternativă” din Ferentari. Astfel,  sâmbătă, 19 august, de la ora 20.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova (Sala Studio), se va juca „Home”, povestea unor adolescenţi dintr-un centru de reeducare pentru minori.
Nici demonstrațiile culinare nu lipsesc din programul acestei ediții. Unul dintre invitații tradiționali ai festivalului este Mircea Grozaca arăta celor prezenți cum se poate reconstitui bucătăria romană din preparate actuale, dar şi cea dacică, graţie descoperirilor arheologice.
     Marți, 22 august, schimbăm meniul balcanic cu unul spaniol grație lui Alejandro Barrachina Domenech. A doua zi, miercuri 23 august, Nicu Dumitru ca reprezenta, la Divan Film Festival, bucătăria tradițională țigănească și va aduce ștevie împletită ursărească și sax aj mas (varză cu carne). Tot miercuri, 23 august, de la ora 21.30, va avea loc și proiecția aniversară a filmului care a lansat-o pe Rona Hartner, şi care a câştigat un premiu César pentru cea mai bună muzică (patru dintre piesele de pe soundtrack fiind semnate de Adrian Minune), Gadjo Dilo.
     Detalii: Divan Film Festival
(17.08.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: divan film festival 2017, festival de film craiova, film balcanic, mahala rai banda, mircea groza

Opinii: