REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAmor balcanic călător la Divan Film Festival 2017


     Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme, iar cele mai interesante se-adună la Craiova și Port Cultural Cetate din județul Dolj (18-26 august), la cea de-a opta ediție a Divan Film Festival.

     În programul aceste ediții se regăsesc 18 filme de lungmetraj, din care 17 în premieră națională. Filmul care deschide ediția dedicată amorului balcanic este Bourek (Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos, semn că dragostea balcanică e cu dor de ducă și rezistă probei timpului. În lungmetrajul regizorului Vladan Nikolic, bourek-ul e o specialitate culinară a cărei apartenență e disputată aprig de greci, turci, albanezi sau bulgari și, totodată, pretext pentru discuții care continuă până târziu în noapte, unind sau dezbinând cupluri, creând noi povești de dragoste sau punându-le capăt. 
     Aer de vacanță cu parfum de amor balcanic vine și dinspre A Brief Excursion / Kratki izlet (r. Igor Bezinovic, Croația, 2017) și Wind / Vetar (r. Tamara Drakulic, Serbia, 2016), care vor fi proiectate în premieră națională în Port Cultural Cetate în cea de-a doua săptămână de Divan Film Festival. Iubirea călătoare se vede în Light Thereafter (r. Konstantin Bojanov, Bulgaria/ Belgia, 2017), un drum pe care protagonistul îl parcurge în sens invers, pentru ca la final, să se regăsească pe sine, în vreme ce în Exotica, Erotica, Etc. (r. Evangelia Kranioti, Franța/ Grecia 2015), dragostea se simte pe drum ca acasă.
     Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi), iar în perioada 21 – 26 august în Portul Cultural Cetate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival. În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.
     Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei și Institutului Cultural Român.
Detalii: facebook
 
(21.07.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bourek film, divan film festival 2017, mircea dinescu, portul cultural cetate

Opinii: