REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Ilustrate cu flori de câmp” și „Amintiri din epoca ecranului de argint” la Cineclub Film 22


     Întâlnirea organizată de Cineclub Film, proiect al revistei Film și al Cinematecii Române, a propus lansarea volumului „Amintiri din epoca ecranului de argint”, scris de Ioan Pavel Azap și Doru Pop, editat de Uniunea Cineaștilor din România, și proiecția filmului Ilustrate cu flori de câmp, scris și regizat de Andrei Blaier.
     Laurențiu Damian, președinte al UCIN, a vorbit despre nevoia unei istorii corecte a filmului românesc de dinainte de 1989, de analizarea realizărilor cinematografice în contextul politic al epocii. ”Amintiri din epoca ecranului de argint” unește studiul introductiv ”Mecanismele socialismului de stat și efectele cinemarxismului asupra filmului românesc”, scris de Doru Pop, dar și opiniile mai multor critici de film despre filmele realizate în perioada respectivă.
     Dana Duma, redactor șef al revistei Film, a motivat alegerea peliculei realizate de Andrei Blaier și de comparația cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, scris și regizat de Cristian Mungiu, având în vedere tema comună: avortul ilegal în perioada comunistă. Moderatorul întâlnirii a fost Mihai Fulger, director al Arhivei Naționale de Filme și al Cinematecii Române.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: amintiri in epoca ecranului de argint, cinemateca romana arhiva nationala de film, ilustrate cu flori de camp film, laurentiu damian, uniunea cineastilor din romania

Opinii: