REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmul „colectiv” în cinematografele din România, din 28 februarie 2020


     Documentarul colectiv, regizat de către Alexander Nanau, va intra în peste 30 de cinematografe din România din 28 februarie 2020, în București și în 20 de orașe din țară.
     colectiv spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală. Producția va oferi acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.  Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.
     „Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Că orice individ traumatizat, o societate traumatizată devin ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv, decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean- stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa, din interior și în timp real, procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul, fără să clipească, moartea propriilor cetățeni”, a declarat regizorul Alexander Nanau.
     Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind al doilea documentar românesc selectat vreodată în cadrul prestigiosului festival italian, după Țara moților (1939), realizat de Paul Călinescu.
     Premiera nord-americană a avut loc la Toronto International Film Festival. Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut Premiul pentru cel mai bun film documentar.
     În prezent, colectiv este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite ale Americii, unde este distribuit de Magnolia Pictures
     Distribuția în cinematografele românești este realizată de către Bad Unicorn. Începând cu primăvara anului viitor, colectiv va fi disponibil și pe HBO si HBO GO.
     Filmul este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI - Elvețiași YES Docu - Israel.
Detalii: facebook
 
(14.12.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexander nanau production, clubul colectiv, colectiv documentar alexander nanau

Opinii: