REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFeminist and Queer Film Festival 2015


     Prima ediția a Feminist and Queer International Film Festival s-a desfășurat între 6 și 10 noiembrie 2015 la Cinema Studio din București, debutând cu cel mai recent film al lui Bruce LaBruce, Pierrot Lunaire.
     FAQiff a avut două secțiuni competiționale, de scurt și lungmetraj. Juriul, din care au făcut parte Iulia Popovici, Irina Trocan și Paolo Lagana, a oferit o Mențiune Specială scurtmetrajului La beau-frère/Cumnatul, în regia lui Hassene Belaid, și premiul pentru cel mai bun film regizorului Joel Moffett, pentru Technical Difficulties of Intimacy/ Dificultăți tehnico-intime.
     Premiul pentru cel mai bun lungmetraj a revenit filmului Open Up to Me, regizat de Simo Halinen. Din juriul acestei secțiuni au făcut parte Laurențiu Damian, Dana Duma și Yair Hochner.
     Înainte de festival, selecționerii ne-au povestit despre criteriile de selecție și ce înseamnă un film feminist și queer.
    Pe lângă filmele pe care le-au adus la București, festivalul a avut și o serie de evenimente conexe. Cel mai important a fost master class-ul susținut de Bruce LaBruce, la Journey Pub. Regizorul trebuia să fie prezent la deschidere, dar din cauza unui accident în urma căruia și-a rupt piciorul nu a mai putut ajunge, iar discuția a avut loc pe Skype. Yair Hochner, directorul Tel Aviv International LGBT Film Festival, s-a întâlnit cu publicul după vizionarea filmului Guttmanx5, la care a lucrat ca producător.
     Tot în afara competiției a avut loc și proiecția documentarului Frauen/Femei, regizat de Adriana Radu, inițiatoarea programului de educație sexuală „Sexul vs. Barza”. Filmul conține interviuri cu femei din Germania și România, care  vorbesc despre cum poți percepe societatea diferit în funcție de rolul pe care ți-l atribuie, despre neajunsuri și reușite. Ulterior, Adriana Radu a moderat conferința despre importanța educației sexuale în școli.
     Detalii: faqiff.ro
Imagine: Dan Țuculescu

 


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: alexandra carastoian, andrei luca, faqiff 2015, feminist and queer international film festival, irina trocan, iulia voicu, patrick brăila

Opinii: