REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Evenimentele SFR 2017 (10-14 mai 2017)


     Cea de-a 8-a ediție a Festivalului Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017, Iași) aduce publicului din Iași, pe lângă proiecții cu filme românești și o retrospectivă Cristian Mungiu, câteva evenimente speciale: expoziții, lansări de carte și concerte.
     O noutate a festivalului este secțiunea pentru copii, care va prezenta o retrospectivă Elisabeta Bostan. Selecția programului cuprinde următoarele filme: Zâmbet de soare, Campioana, Veronica se întoarce, Tinereţe fără bătrâneţe și Saltimbancii. Vizionările vor fi urmate de discuții Elisabeta Bostan, iar la finalul proiecției Campioana va fi prezentă și Izabela Moldovan Bostan, actrița care interpretează protagonista din film.
     Miercuri, 10 mai, ora 16.00, la MERU, are loc vernisajul expoziției „Divina tragedie”, la care participă Ion Bârlădeanu, artistul cunoscut din documentarul lui Alexander Nanau, Lumea văzută de Ion B.
     Arhiva fotografică a AGERPRES va putea fi vizitată pe toată durata festivalului, Alexandru Giboi (director AGERPRES) fiind prezent la vernisajul de pe 10 mai, ora 18.00, în Foaierul Ateneului Iași. Selecția cuprinde fotografii cu actori și regizori români, de la filmările unor producții cinematografice precum Steaua fără nume (regia Henri Colpi și Jasmine Chasney), Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu) și Pintea (regia Mircea Moldovan)
     Filmul Un bulgăre de humă (regia Nicolae Mărgineanu) va avea o proiecție specială, cu ocazia aniversării de 80 de ani a actorului Dorel Vișan, vineri, 12 mai, ora 20.00, la Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău. Actorii Dorel Vișan și Dionisie Vitcu vor fi prezenți, alături de regizorul filmului și de scenaristul Mircea Radu Iacoban. La Muzeul Mitropolitan, duminică, 14 mai, de la ora 19.00, Dorel Vișan va recita poezii din volumul său „Psalmi”, acompaniat de Ionuț Bogdan Ștefănescu, prim-flautistul Filarmonicii „George Enescu” din București.
     Cartea „Reconstituiri cu Ileana Popovici” (Adenium, Iași, 2017) va fi lansată sâmbătă, 13 mai, ora 15.30, în Foaierul Ateneului din Iași, în prezența actriței și a autoarei volumului, Radmila Popovici. Filmul Pentru patrie va fi proiectat în continuarea evenimentului, la ora 13.00, în Sala Mare de Spectacol „Radu Beligan” a Ateneului.
     Fost deţinut politic în perioada 1959 – 1964, Radu Bercea a realizat, începând cu anul 2002, un ciclu de lucrări de pictură şi grafică care ilustrează momente trăite în lagăr. Expoziția de grafică „Radu Bercea – Memoria retinei gulagului românesc” poate fi vizitată în timpul festivalului la Teatrul FIX.
     Detalii: www.festivalsfr.ro
(02.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dorel visan, festival serile filmului romanesc 2017, ileana popovici, ion barladeanu, radu bercea

Opinii: