REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRetrospectiva Cristian Mungiu, la Festivalul Serile Filmului Românesc


     Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017, Iași) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu.
     În acest an, selecția filmelor din festival este realizată de invitatul special, Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina-Margareta Nistor.
     4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, filmul pentru care regizorul a câștigat Palme d’Or, va fi proiectat în deschiderea SFR 2017.
     Despre SFR, Cristian Mungiu spune: „M-am bucurat să aflu că la Iaşi se organizează un festival de film românesc şi m-aş bucura să ştiu că spectatorii îşi regăsesc interesul pentru filmele noastre – mai vechi şi mai noi. Pe vremea copilăriei mele erau şapte săli de cinematograf în oraş şi ar fi grozav dacă Serile Filmului Românesc ar fi coagulantul care să facă să se reechipeze/ redeschidă pentru publicul local cât mai multe săli de calitate, în care vizionarea filmelor să fie o plăcere şi nu o grea încercare. În ce mă priveşte, mă întorc întotdeauna cu bucurie la Iaşi şi cu atât mai mult am s-o fac anul aceasta, când se împlinesc 10 ani de la Palme d’Or-ul pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Am profitat de oferta pe care mi-a făcut-o inimosul organizator al festivalului, Andrei Giurgia, şi i-am propus în selecţia pentru această cea de a 8-a ediţie a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit Noul Cinema Românesc. Din ce ştiu, filmele vor fi însoţite de regizorii sau actorii lor, aşa că o să aveţi ocazia să îi întrebaţi pe viu pe cineaşti de ce se mănâncă atâta ciorbă în (filmele din) România şi alte lucruri care v-ar mai interesa. Să ne vedem cu bine pe 10 mai.”
     Retrospectiva Cristian Mungiu va mai include și filmele: Occident, Amintiri din epoca de aur, După dealuri, Bacalaureat.
     Detalii: Facebook SFR // Site SFR
(15.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian mungiu, festival de film romanesc, noul val romanesc, retrospectiva sfr, serile filmului romanesc iasi 2017

Opinii: