REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmEugenia Popovici. O ingenuă inegalată


     Ingenue au fost multe în teatrul — şi mult mai puţine în filmul — românesc. Am avut, avem încă, la vârsta toamnei — o ingenuă inegalabilă, incomparabilă ca dulceaţă, sinceritate, puritate a gându­lui şi emoţiei: Eugenia Popovici. Fără Oana ei, ramură proaspătă din trunchiul stejarului Ştefan, greu de revăzut «Apus de soare», fără candoarea, dimineaţa pri­virilor ei, poate că nici Răsună valea n-ar fi fremătat de atâta adevăr.
Eugenia Popovici n-a avut de învins ba­riere scenice când a trecut printre primii noştri mari actori de teatru, graniţa spre  film. Jocul ei nu s-a resimţit de artificii şi stânjeneli în faţa aparatului. Vibra şi pe ecran, cu tot obrăjorul ca mărul şi zâmbe­tul de fetiţă la cules, vibra de încântarea primei întâlniri a ţărăncuţei cu şantierul ca la o întâlnire de dragoste cu sufletul şi pichamărul în mână. Filmul a uitat-o, cum şi-a uitat atâtea făgăduiell de tinereţe, dar ea nu l-a uitat şi chiar dacă rar, în treacăt, un regizor îşi amintea, ea era acolo, cu toată ardoarea, cu meşteşugui strâns cu grijă ca să răspundă, ca să poată răspunde cu dragoste şi credinţă: sunt aici! A fost povestitoarea spirituală a basmului cu Ha­rap Alb; a fost în Paşi spre lună numai poezie, feminitate, zâmbet nostalgic, mister de Giocondă, şi tot în viziune Gopo, un miez de azimă moale, aromă de vetre moldovenesti în Povestea dragostei. Un fulgerător contre-emploi, admirabilă dom­nişoara Cucu, dar altfel, un fel de vis ca­potat al Stelei fără nume, de-ajuns ca demonstraţia inteligentei compoziţii să fi fost făcută, dacă regizorii noştri ar fi con­tinuat. Dar evident, ei au ratat ocazia — a câta ratare?. Sunt convinsă însă că actriţa ne priveşte astăzi cu acelaşi îngăduitor surâs: «ei, dacă tinereţea (cinematografului) ar şti... dacă acum s-ar mai putea!»... Se mai poate, desigur în alt fel, de ce nu?
(Cinema nr. 4, aprilie 1980)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: actorii nostri, alice manoiu, de-as fi... harap alb film, eugenia popovici, povestea dragostei film, rasuna valea film, steaua fara nume film

Opinii: