REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMonica Lăzurean-Gorgan și Bogdan Micu despre “Lemn” și documentarul activ


     Se poate ca Monica Lăzurean-Gorgan să fi fost, după membrii echipei de organizare a festivalului, cea mai ocupată persoană de la TIFF. Din Q&A în Q&A, interviu după interviu, de pe o scenă pe alta. Toate astea se datorează dublei calități în care cineasta a participat la această ediție - co-producătoare a debutului în lungmetraj al lui Radu Ciorniciuc, Acasă, și co-regizoare, dar și co-producătoare, a documentarului Lemn. Cel din urmă, realizat de Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, investighează fenomenul tăierilor ilegale de lemn din Rusia, China, dar mai ales Peru și România. Despre cele două filme și despre campania ”Documentarul contează”, Monica ne-a vorbit și în interviul realizat la TIFF 2020.
     În prim-plan se află activistul Alexander von Bismarck, director al ONG-ului EIA (Environmental Investigation Agency), care, la invitația cineastei românce, demarează un proces de investigare. Ținta este compania austriacă Schweighofer și relația ei cu mafia autohtonă a lemnului. Lui von Bismarck i se alătură, printre alții, activistul Bogdan Micu, mintea din spatele aplicației "Inspectorul Pădurii".
          Duetul pe care Lemn îl face cu Acasă este sonor. Ambele sunt demersuri în care documentariștii sfidează chestionabila deontologie jurnalistică/observațională. Însă, trebuie spus, comparațiile nu duc foarte departe - Acasă păstrează o notă umanistă, este preocupat de relații interumane și chestionarea vieții urbane ca firesc, punând în mijlocul ei personaje nefirești; e un film cald. Lemn, însă, are un ton mobilizator, din observație și investigație se naște transparența. E un film despre fapte, instituții și complicitate sistemică, subiecte care nici nu necesită, și nici nu primesc căldură din partea cineastelor și a protagoniștilor documentarului. Pe parcursul interviului cu Monica Lăzurean-Gorgan și Bogdan Micu se ajunge la un termen care pare să o încânte pe documentaristă - "documentar activ". 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
     
(25.08.2020)

Cuvinte cheie: acasa my home film, alexander von bismarck, bogdan micu, lemn film documentar, monica lazurean-gorgan, tiff 2020

Opinii: