REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAcasă (2020)

My Home

86 min. - Documentar - -

Sinopsis : În vara anului 2016, doi reporteri de la Casa Jurnalistului au început un reportaj despre Delta Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa Continentală. Aici, într-o baracă improvizată, trăia familia Enache – 16 oameni, dintre care 11 copii – izolată în inima Bucureștiului, fără acces la utilități, educație sau medici. Reporterii au sfârșit prin a derula o documentare pentru un film de lung metraj și un proiect social care a strâns în jurul copiilor nenumărați voluntari și organizații umanitare. Familia a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România.

Regie: Radu Ciorniciuc

Scenariu: Lina Vdovîi

Actori Principali: Familia Enache


Galerie Foto:

 • Acasă (2020)
 • Acasă (2020)
 • Acasă (2020)
 • Acasă (2020)
 • Acasă (2020)
 • Acasă (2020)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Acasă (2020) Familia Enache
Vezi tot genericul

Producători

Manifest Film,
în co-producție cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda),
cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei,
partener principal UiPath Foundation,
cu sprijinul Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (Romania), Beep Studio (Cehia)

Date de producție

Filmat timp de 4 ani.

Distribuitori

Autlook Filmsales

Festivaluri, premii

 1. 2019 - Les Films de Cannes à Bucarest - Premiu pentru Work-in-Progress
  2020 - Sundance FF - Premiul Special al Juriului pentru imagine (Mircea Topoleanu, Radu Ciorniciuc)
  2020 - DOK.fest Munchen - Marele Premiu
  2020 - Thessaloniki Documentary Festival - Premiul Special al Juriului
  2020 - Cracovia - Marele Premiu

Subiect

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache, de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a Capitalei. Echipa filmului a dezvoltat, în același timp, și un proiect social, la care au contribuit nenumărați specialiști și organizații umanitare. Cei 11 membri ai familiei au trăit izolați de societate: fără documente, fără educație sau acces la sănătate. Acum, toți cei nouă copii din familia Enache au acte, merg la școală, sunt văzuți în mod regulat de medici, iar adulții au locuri de muncă stabile.

Trivia

 • Proiectul ”Acasa”
 • Premiera internațională în competiția de film documentar din cadrul celui mai cunoscut festival de film independent din Statele Unite ale Americii - Sundance Film Festival (23 ianuarie - 2 februarie 2020).
 • Cartea „Acasă”, pe baza căreia se realizează și un film documentar, este deopotrivă un produs jurnalistic, artistic și social. Cuprinde un text documentat pe parcursului unui an despre povestea ieșită din comun a familiei Enache și o selecție de fotografii realizate de copii și de echipa de reporteri care le-a fost alături, prezentate sub forma unui album cu un design special. Profiturile încasate din vânzarea cărții vor fi direcționate către organizația care administrează fondurile pentru proiectul social Acasă, pentru susținerea noii vieți a copiilor.
Radu Ciorniciuc despre film:
„O bună parte din resursele pentru finanțarea proiectului social a venit din realizarea unei cărți la care echipa filmului a lucrat cot la cot cu copiii Enache. Cartea ”Acasă”, un album cu fotografii făcute exclusiv de copiii din Delta Văcărești în primul an de tranziție la viața din oraș, a fost editată împreună cu publicația Decât o Revistă.”
Monica Lăzurean-Gorgan despre film:
Acasă este un film care reflectă nu doar viața unei familii, ci și o evoluție condensată a omenirii - din sânul naturii în mijlocul civilizației, de la sălbăticie la o societate evoluată, cu regulile, clișeele, presiunile și așteptările ei. Acasă ne arată cum ne privim unii pe alții, prin filtrele și valorile setate de modul în care ne-am format în societate sau în afara ei. Pentru că “acasă” nu este o normă, ci are semnificații diferite pentru fiecare dintre noi”.
Ethan Hawke despre film:
„Experiența vizionării filmului lui Radu la Sundance a fost extraordinară. Filmul este atât de special, autentic și unic - de la idee și imagine la relația sinceră cu familia. M-a durut să văd schimbările prin care au fost nevoiți să treacă protagoniștii, pierderea legăturii cu natura. M-a emoționat enorm și îl felicit pe Radu pentru succesul binemeritat.”
 

Website

https://www.facebook.com/acasathefilm/
Acasă (2020) - Photo