Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmLemn (2020)

Wood


95 min. - Documentar - - 06.08.2020


Sinopsis : Fenomenul tăierilor ilegale și al comerțului cu lemn din România, Peru, Rusia și China. Filmul atrage atenția asupra legislației deficitare în privința protejării pădurilor, precum și  asupra impactului pe care defrișările masive le au asupra mediului.

Regie: Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger

Scenariu: Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger

Actori Principali: Alexander von Bismarck


Galerie foto


Galerie videoDistribuție

Lemn (2020) Alexander von Bismarck director Environmental Investigation Agency (EIA)
Lemn (2020) Bogdan Micu activist mediu
Lemn (2020) David Gehl EIA
Vezi tot genericul

Producători

co-producție 4 Proof Film (România), WildArt Film (Austria) și Film Tank (Germania)
susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Creative Media, Eurimages, Institutul de Film Austriac,
Fondul de Film din Viena, Televiziunea ORF, Fondul de Film din Hamburg și Medienboard Berlin.

Festivaluri

  1. 2021 - Premiile UCIN - Cel mai bun documentar (ex aequo cu Acasă)

Subiect

Investigațiile inițiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmașii lui Otto Von Bismarck și actualul director al organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Aceste investigații au fost desfășurate în România, Peru, Rusia și China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander și echipa lui documentează traseul lemnului, din pădure până în casele noastre, iar când este cazul se infiltrează chiar în mijlocul comerțului cu lemn. Monica Lăzurean-Gorgan a făcut în urmă cu 10 ani un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale și tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ șapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistența ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulți ani, la documentarea activiștilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipa din Austria și Germania.

Trivia

  • Website: www.wood.film/
  • Premiera internațională: 23 martie, în competiția F:act Award din cadrul CPH:DOX. Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga 2020.
  • Environmental Investigation Agency  este o organizație non-guvernamentală din SUA care inițiază investigații în legătură cu problemele de mediu. Informațiile, datele și dovezile colectate sunt predate autorităților din țările în care sunt derulate investigațiile. A fost una dintre organizațiile care a jucat un rol cheie în interzicerea la nivelul legislației din US a importului de lemn cu proveniență neclară.
     
Monica Gorgan-Lăzurean despre film:
„Am inițiat acest demers deoarece mi-am dorit să înțeleg și să documentez o muncă importantă, aceea a luptei împotriva tăierilor abuzive și ilegale de lemn. Prin intermediul acestui proiect documentar, Alexander von Bismarck a venit prima dată în România și de atunci echipa lui luptă împotriva tăierilor abuzive sau ilegale de la noi din țară. Am dorit să înțeleg întregul proces al tăierilor de lemn și al comerțului cu lemn și să-l prezentăm unui public cât mai larg, astfel încât să avem acces în interiorul unul sistem care are probleme importante ce trebuie expuse”.
 Alexander von Bismarck despre tăierile ilegale:
„Am venit în România pentru că aici există cea mai mare întindere de pădure și cea mai mare problemă cu tăierile ilegale. România se află în mijlocul unor eforturi critice de combatere a tăierilor ilegale din păduri cu valoare unică în lume.”

Website

https://www.facebook.com/LEMNfilmul/