REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Docuart 2017


     Festivalul de Film Documentar Românesc Docuart are deja o amprentă puternică în industria cinematografică și a format un public pentru această categorie de filme. Cineaștii din România și Republica Moldova, studenții de la facultățile de profil din București, Iași, Cluj Napoca vin în fiecare toamnă să-și prezinte filmele și să stea de vorbă cu spectatorii. Dacă în ultimul timp, documentarele de lungmetraj au intrat în circuitul cinematografelor, unele cu o durată lungă de programare, cele mai multe filme, scurt sau mediumetraje, au expunere doar la festivaluri. Docuart este dedicat documentarelor românești, iar Astra de la Sibiu are o competiție națională și una internațională.
     La Docuart 2017, comisia de preselecție, alcătuită din criticii de film Anca Grădinariu și Costin Mărculescu și regizoarea Adina Popescu, a ales 31 de documentare pentru cele trei secțiuni – principală, studențească și documentar tv. Filmele au fost jurizate de către filmologul Cristian Tudor Popescu și regizorii Thomas Ciulei și Vlad Druck. Cristian Tudor Popescu și Vlad Druck au susținut și sesiuni de masterclass, împreună cu regizorul Dan Curean.
     În afară de competiție, festivalul din acest an a avut multe evenimente, de la masterclass până la Focus Copel Moscu, cu proiecțiile a nouă filme realizate de regizor în perioada Studioului Sahia, la prezentarea La început a fost documentarul,  organizată în parteneriat cu UNATC, cu filme studențești ale unor cunoscuți regizori români.  
     La secțiunea Arhivar, au fost proiectate filme de arhivă cu Regele Ferdinand I, iar în cadrul secțiunii De la foto la video au fost incluse documentare legate de folosirea fotografiilor vechi.
     În același segment OFF, despre care ne-a vorbit Daniela Apostol, directoarea festivalului Docuart, a fost programat proiectul PROTEST - albumul de fotografie documentară realizat de documentaria.ro și a cuprins și o expoziție de fotografie deschisă publicului pe tot parcursul festivalului la Muzeul Țăranului Român. În sfârșit, Ferentari Lux a fost un eveniment produs de o echipă de jurnaliști independenți de la platforma media Dela0.ro, la Teatrul Macaz.
     În cadrul festivalului s-a lansat și Academia de film documentar Docuart, coordonată de regizoarea Mirona Radu.
     Câștigătorul Trofeului Docuart 2017 a fost Varză, cartofi și alți demoni, realizat de Șerban Georgescu. Premiul pentru imagine le-a revenit documentarelor Secondo me, realizat de Pavel Cuzuioc, film proiectat la gala de deschidere, dar și producției Aristoteles Workshop 2016 Ionaș visează că plouă, filmat de Dragoș Hanciu și Ileana Szasz.
     Evenimentul din 2017 a fost organizat de Asociația Docuart și finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB - în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ” și Centrul Național al Cinematografiei. 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
 


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: academia docuart, daniela apostol, docuart fest 2017, documentare romanesti, varza, cartofi si alti demoni film, vlad druck

Opinii: