REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentare, expoziții și dezbateri, la Docuart Fest 2017


     Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.
     Pe lângă cele 31 de filme aflate în competiție, Docuart Fest prezintă proiecții în segmentul OFF, alături de sesiuni de masterclass și dezbateri care aduc în prim plan cineaști importanți.
     Gala de deschidere a festivalului este programată pe 26 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului - Sala Horia Bernea și invită spectatorii să se înregistreze online începând cu ziua de luni, 18 septembrie.
     Secțiunea competițională scoate la lumină documentarul românesc contemporan, fie el de portret, de artă, social, de televiziune etc. Filmele abordează subiecte variate și se înscriu în 3 secțiuni competiționale: principală, studențească și TV. Fiecare film înscris în competiție va avea câte două proiecții pe parcursul festivalului, la Cinema MȚR, Știrbei Center și Arcub Lipscani.
     Segmentul OFF se referă la cele 4 secțiuni necompetiționale. Focus este o secțiune dedicată regizorului Copel Moscu, care cuprinde nouă producții semnate de acesta în perioada Sahia Film. Proiecțiile sunt urmate de discuții cu regizorul. La început a fost documentarul este o inițiativă Docuart realizată în parteneriat cu UNATC și aduce publicului documentare din anii de studenție ale unor regizori reper, precum Cristian Mungiu,  Călin Peter Netzer, Florin Iepan, Adrian Sitaru, Cătălin Mitulescu, Ovidiu Bose Paștina, Radu Muntean, Ionuț Teianu sau Florin Șerban. Arhivar, secțiunea documentarelor de arhivă, îl celebrează în acest an pe Ferdinand I - Domnia regelui Ferdinand în câteva filme documentare de epocă. De la foto la video cuprinde o serie de documentare ce pleacă de la fotografii vechi și exploatează diferite moduri de includere a lor în film.
     În zilele de 29, 30 și 1 vor avea loc trei sesiuni de masterclass la Cinema MȚR cu cineaștii Dan Curean, care va avea ca subiect modul de reprezentare al  realității, Cristian Tudor Popescu va vorbi despre subficțiunea documentară a ororii și Vlad Druck se va opri asupra influenței semioticilor „celor 6 Arte“ asupra limbajului și structurii  „celei de-a 7 Artă“ – cinematografia documentară.
     Același segment OFF prezintă o avanpremieră PROTEST - albumul de fotografie documentară PROTEST -  realizat de cei de la documentaria.ro care vor avea și o expoziție de fotografie deschisă publicului pe tot parcursul festivalului la MȚR.
     Ferentari Lux este un eveniment produs de o echipă de jurnaliști independenți de la platforma media Dela0.ro și va putea fi urmărit la Teatrul Macaz.
     Detalii: www.festival.docuart.ro  
(14.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: docuart fest 2017, documentare romanesti, festival de film documentar bucuresti, filme studentesti unatc

Opinii: