REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmComedy Cluj 2015: Premieră „2+2”, regia Thomas Ciulei, și atelierele de film


     Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj se deschide pe 16 octombrie, cea de-a 7-a ediție aducând o serie de filme independente, o proiecție specială „2+2”, ateliere și un program paralel de teatru.

     „Se dezvoltă tot mai mult această piață a filmelor independente, oamenii vor să facă filme care vin din imaginația și cultura lor și nu să asculte de casele de producție care impun tendințele”, a spus Bogdan Beșliu, directorul artistic al Comedy Cluj, în conferința de presă de astăzi. Potrivit acestuia, programul va include, pe lângă filmele din competiție, mai multe calupuri de scurtmetraje internaționale și studențești, filme românești și o secțiune paralelă „Focus: Islanda și Irlanda”.
     Un eveniment special în cadrul festivalului va fi proiecția unică a 2+2, cel mai recent film regizat de Thomas Ciulei, programat pentru 17 octombrie, de la ora 20.30, la cinematograful Florin Piersic. Vizionarea va fi însoțită de o discuție cu realizatorii.
     Despre film, regizorul spune: „După 25 de ani, cred că ne putem permite o altfel de privire asupra trecutului și tocmai aici intervine rolul comediei, să-ți ușureze, prin umor, reflecția asupra unui trecut pe cât de dureros, pe atât de absurd. Cred că există o generație întreagă de tineri care doresc să știe mai multe despre felul în care părinții lor au trăit înainte de 1989. De aceea mi se pare un film care se adresează mai degrabă publicului autohton decât celui străin. Apar în el sechelele noastre, pe care poate numai noi le înțelegem cu adevărat. Vreau să cred că acest film își va găsi locul în felul în care ne raportăm la propriul trecut și felul în care înțelegem prezentul.”
     O altă componentă importantă a festivalului o constituie cele patru ateliere, care vor fi susținute de specialiștii invitați.
     Atelierul de producție și film va atinge subiectul coproducțiilor România-Irlanda, la o conferință cu Declan Cassidy (scenarist, regizor și producător), Fiona Ashe (regizor, editor și producător) și Edwina Forkin (producător). Întâlnirea este programată pentru sâmbătă, 17 octombrie, la ora 15.00, la Cinema City Iulius Mall.
     Hallfridur Thra Tryggvadottir, producător teatral și project manager al Reykjavík International Film Festival, va vorbi despre organizarea și promovarea evenimentelor speciale la festivalurile de film. Discuția va avea loc miercuri, 21 octombrie, ora 12.00, la Casa TIFF.
     Multilingvismul în film și teatru este tema pe care o va aborda Levente Molnár, unul dintre cei mai de succes actori clujeni, în timpul atelierului pe care îl va ține joi, 22 octombrie, ora 18.00, la Cafe Bulgakov.
     Cel de-al patrulea atelier este un curs intensiv de șase ore despre comunicarea evenimentelor culturale și despre vizibilitate în social media. Atelierul de comunicare și PR va fi ținut sâmbătă, 24 octombrie, ora 11.00, la Cinema City Iulius Mall, de Oltea Zambori, director de comunicare al unor festivaluri precum Toamna Orădeană, Jazz TM, PLAI Festival.
     Înscrierea la ateliere se face prin trimiterea unui mail pe adresa workshop@comedycluj.ro. Aplicațiile vor fi acceptate în limita locurilor disponibile.
     Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015 și este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania și Centrul Național al Cinematografiei.
     Detalii: Comedycluj.ro // FacebookGalerie Foto

Cuvinte cheie: 2+2 film, ateliere comedy cluj, comedy cluj 2015, teatru comedy cluj 2015, thomas ciulei

Opinii: