REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



CineBucurești: Cinema Studio, construit după model parizian


     Cinematograful Studio a fost, până în 2015, un loc consacrat cu consecvenţă celor mai importante manifestări culturale cinematografice. Situat pe Bulevardul Magheru la nr. 29, aproape de Piaţa Romană, a fost realizat după planurile arhitectului Jean Monda, unul dintre numele sonore ale modernismului românesc.
     Construit în 1945 de o societate imobiliară (SARBLOC), Sala Studio preia varianta tipic pariziană a cinematografului, în care sala de proiecţii este inserată într-o structură coerentă complexă, multietajată, un imobil cu apartamente, birouri şi spaţii comerciale. Dezvoltată în occident, cu precădere în anii ‘30, această variantă a cinematografului reprezintă o alcătuire particulară, o performanţă din punct de vedere constructiv-arhitecural, în care sala de proiecţie nu este de sine stătătoare, ci devine parte a unei clădiri. Sala Studio este printre ultimele realizări de acest fel în Bucureşti, arhitectura cinematografelor construite în anii 1950-1970 orientându-se către alte formule: proiecte tip pentru edificii independente (vezi Griviţa Roşie, Favorit, Gloria etc.) sau pentru săli juxtapuse blocurilor de apartamente (vezi Excelsior, Flamura, etc.).
     În Occident, soluţia constructivă a imobilului cu cinema, aşa cum apare la Sala Studio, a rezistat până astăzi, fiind preluată şi dezvoltată în proiectele noi pentru săli de cinema.
(18.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia pro cultura, cine bucuresti, cinebucuresti 100 de ani de modernitate, cinema studio, sali de cinema bucuresti

Opinii: