REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Centrul Ceh – Documentary Mondays și Fiction Tuesdays revin, 7-29 noiembrie


     În luna noiembrie, Centrul Ceh București redeschide ușile pentru proiecțiile de film mult așteptate. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays, două programe organizate de Centrul Ceh de 16, respectiv 4 ani, aduc laolaltă în fiecare primăvară și toamnă iubitorii de filme și de atmosfera tipică proiecțiilor din spațiul neconvențional al unuia dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București.
     Toamna aceasta, Documentary Mondays are loc în fiecare luni, între 7-28 noiembrie. Fiction Tuesdays îi urmează în zilele de marți, între 8-29 noiembrie. Filmele încep la ora 20:00, iar intrarea este liberă. Pe parcursul serilor de luni, veți putea urmări două documentare cehe și două românești, iar a doua zi sunteți așteptați la câte o comedie cehă. Fiction Tuesdays v-a obișnuit, până acum, cu filme cehoslovace, însă, de data aceasta, veți fi întâmpinați de filme cehe mai recente.
     Documentary Mondays debutează pe 7 noiembrie cu „Intensive Life Unit” (r. Adéla Komrzý, 2021, CZ, 73 min.). Pacienții lui Ondřej și ai Kateřineiștiu că vor muri, dar conversațiile lor sunt despre viață. Ce este o viață bună? Cum se abordeză sfârșitul vieții? Fiecare pacient are un răspuns diferit.
     Pe 14 noiembrie,vedem un documentar românesc, ce va fi urmat de o sesiune Q&A cu regizoarea. „Valuri pe uscat” (Raluca David, 2021, RO, 64min.), ne prezintă viața lui Lucian, care se împarte între Ecuador, Portugalia și vizitele în țara natală, Republica Moldova, între problemele sale și ale celor cu care interacționează, între telefoane, drumuri, familie, oraș și valuri. El visează să își reprezinte țara la Jocurile Olimpice.Captând nu doar visul său, ci și multitudinea de obstacole cu care se confruntă cei care abia își încep cariera, documentarul îl arată pe surfer navigând atât pe valurile din ocean, cât și pe cele de pe uscat.
     „Heaven” (Tomáš Etzler, Adéla Špaljová, 2020, CZ, 71 min.) este o poveste despre un orfelinat din China rurală, combinată cu o mărturie personală a jurnalistului premiat Tomáš Etzler. Realitatea crudă a vieții de zi cu zi pe care Tomáš a întâlnit-o în calitate de producător la Beijing pentru CNN și corespondent al televiziunii cehe în timpul celor șapte ani petrecuți în China contrastează puternic cu microcosmosul de bunătate și dragoste necondiționată pe care l-a descoperit într-un orfelinat semi-legal pentru copii cu handicap din mediul rural chinezesc. Documentarul va putea fi vizionat pe 21 noiembrie.
     Programul se va încheia pe 28 noiembrie cu „Casa cu păpuși” (Tudor Platon, 2020, RO, 77min.), o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani. Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Totul pentru a întreține iluzia că, pentru ele, timpul nu a trecut și că sunt aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite din urmă cu 50 de ani.
     Fiction Tuesdays începe pe 8 noiembrie, cu filmul ceh „Karel, Me and You” (Bohdan Karásek, 2019, CZ, 111min.). Saša simte că mariajul ei cu Karel a ajuns la un punct mort, așa că decide să se mute pentru o vreme și se refugiază la Dušan. Amândoi încearcă să își rezolve relațiile și să se sprijine reciproc, în timp ce incertitudinea le dă de furcă.
     Seara de 15 noiembrie vine cu „National Street” (Štěpán Altrichter, 2019, CZ, 91min.). În 1989, Vandam era considerat erou național. Astăzi, este aproape necunoscut, un ratat ca mulți alții. Lupta pentru femeia pe care o iubește este o luptă pentru demnitatea sa, iar aceasta va fi cauza decăderii sale.
     Pe 22 noiembrie sunteți așteptați la „On the Roof” (Jiří Mádl, 2019, CZ, 101min.), care ni-l prezintă pe Antonín Rypar, un profesor universitar bătrân și irascibil care trăiește singur. Într-o zi, găsește pe acoperișul său un bărbat vietnamez pe nume Song și decide să îl găzduiască. Dar pot oare doi oameni atât de diferiți să împartă același spațiu fără ca acest lucru să devină un dezastru?
     Fiction Tuesdays se încheie pe 29 noiembrie cu „Wrong Side Up” (Petr Zelenka, 2005, CZ, 109min.), o comedie de moravuri în care o poveste de dragoste este o scuză pentru a întâlni oameni în căutare de iubire și înțelegere, oameni disperați să intre în contact unii cu alții, fie că sar din avioane, trăiesc cu manechine din vitrine, câștigă bani urmărindu-și vecinii făcând sex, sau înnebunesc din cauza grijii pentru toate războaiele și dezastrele din lume.
     Proiecțiile încep la ora 20:00, iar locurile se ocupă în ordinea venirii (ușile se deschid la 19:30). Intrarea este liberă și toate filmele sunt subtitrate doar în limba engleză. Ca de obicei, berea cehă Budweiser Budvar nu va lipsi și va fi oferită gratuit vizitatorilor. Găsiți mai multe informații despre proiecții și celelalte evenimente ale Centrului Ceh pe site, pe Facebook și pe Instagram
 
(3.11.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: casa cu papusi documentar, centrul ceh bucuresti, documentary mondays la centrul ceh, fiction tuesdays la centrul ceh

Opinii: