REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCâștigătorii Alpin Film Festival 2020


     Cea de-a 5-a ediție Alpin Film Festival, primul și cel mai mare eveniment din România dedicat artei și culturii montane, s-a încheiat duminică, pe 1 martie, după 7 zile de proiecții, întâlniri cu invitați speciali, lansări de carte și expoziții inspirate de universul montan.      Proiecțiile sold out s-au ținut lanț în acest an, filmele din competiție atrăgând peste 3500 de cinefili. Peste 5000 de iubitori de munte au fost prezenți la evenimentele conexe organizate la Brașov, Bușteni și Predeal, iar alte câteva mii au urmărit transmisiunile live distribuite pe pagina de Facebook a festivalului.
     La Gala de premiere AFF.5, organizată sâmbătă seară la Brașov, Manaslu - muntele de suflet, documentarul realizat de Gerald Salmina, a fost desemnat filmul câștigător al Marelui Trofeu - în valoare de 1000 de Euro. În Competiția Națională s-a remarcat documentarul Superhombre (regia Lucian Mircu, Mircea Gherase), care a fost recompensat cu Marele Premiu, în valoare de 500 de Euro, oferit de eMAG. Trei zile din viața Mariei, în regia Oanei Maria Ghiocel, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc, iar în Competiția Internațională, premiul i-a revenit filmului Riafn (regia Hannes Lang).
     Premiul „CARPAȚI”, în valoare de 500 de Euro, acordat pentru promovarea regiunii montane din România și oferit de Federația Industriei Hoteliere din România a fost câștigat de WHITE CARPATHIA – Winter is coming, în regia lui Charlie Ottley. Juriul Competiției Naționale a mai oferit o distincție specială filmului 769m, în regia lui Claudiu Loghin, iar Premiul special al juriului, oferit unui film din Competiția Internațională, a ajuns la Piano to Zanskar (regia Michal Sulima).
Federația Română de Alpinism și Escaladă și Federația Română de Orientare au premiat sportivii anului 2019 la Gala Muntelui, organizată sâmbătă la Bușteni. În cadrul evenimentului anual care celebrează la ALPIN FILM FESTIVAL performanța românească în domeniul sporturilor montane, Clubul Alpin Român a premiat performanțele în alpinism, alergare montană și mountain bike. Un premiu special a fost oferit în memoria regretatului Zsolt Török, pornit în 2019 într-o ultimă expediție, în munții Făgăraș. Întreaga ediție a reprezentat un tribut adus marelui alpinist.
     „Eu am învățat trei lecții de la Zsolt. Am învățat puterea, capacitatea de a putea să-i ridice, să-i promoveze pe podium pe alții din jurul lui. Am văzut smerenia, modestia asta la el.  Am mai învățat dragostea pentru prieteni. Cel mai important lucru erau prietenii. Mă suna dimineața la cafea și mă întreba ce mai faci. Atât.  Și am mai învățat dedicarea pentru alpinism, pentru munte. Cele mai importante momente împreună nu au fost cele când ajungeam în vârf, ci mai degrabă cele în care ne uitam la un apus, la un răsărit și ne zâmbeam unul altuia. Nimeni nu va putea acoperi această gaură uriașă. Zsolt nu a fost o inspirație doar pentru noi, ci și pentru generațiile următoare. De aceea trebuie să mergem mai departe”, a povestit alpinistul Vlad Căpușan la evenimentul-tribut organizat în memoria lui Zsolt Török la Castelul Cantacuzino din Bușteni.
     Ediția cu numărul 5 a fost prima din istoria festivalului, organizată ca parte din IAMF - International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociație mondială ce reunește 27 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente.
(05.03.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alpin film festival 2020, alpinism, dan burlac, lucian mircu, mircea gherase, superhombre film

Opinii: