REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBucurești Docuart Fest 2015 începe miercuri, 30 septembrie


     Cea de-a 4-a ediție a București Docuart Fest se deschide cu premiera națională a filmului Roboțelul de Aur (r. Mihai Dragolea și Radu Mocanu), miercuri seară, la ora 19.30.
     Docuart Fest 2015 se desfășoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, cu proiecții la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului. Festivalul include în acest an o selecție de 26 documentare, dintre care 6 în premieră națională.
     Câștigătorul marelui trofeu va fi desemnat în urma analizei unui juriu profesionist ce îi reunește pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, criticul și istoricul de film Magda Mihăilescu și regizorul Marian Crișan.
     Vor fi trei secțiuni (studențească, principală și documentar de televiziune), cărora li se adaugă programul necompetițional „Focus”, dedicat în fiecare an câte unui regizor român – la ediția aceasta vor fi proiectate filmele lui Thomas Ciulei, în ultima zi a festivalului. Cineastul a anunțat recent că nu va mai acorda drepturi de difuzare publică filmelor lui sau ale tatălui său, Liviu Ciulei, începând cu 19 octombrie 2015, ca urmare a „tratamentului discriminatoriu al Centrului Național al Cinematografiei.”
     Asemenea anilor precedenți, în cadrul evenimentului sunt programate trei sesiuni de masterclass susținute de profesioniști în domeniul cinematografiei. Anul acesta invitații sunt Cornel Mihalache (2 octombrie), Dan Curean (3 octombrie) și Ioana Bâldea Constantinescu (4 octombrie).
     Activitățile din cadrul festivalului sunt completate de expoziția „Noise and Silence”, aparținându-le artiștilor Raluca și Matei Arnăutu, care poate fi vizionată pe tot parcursul evenimentului, la Cinemateca Eforie. Un alt punct de interes îl reprezintă biblioteca cu radio documentare, regăsindu-se într-un colț special amenajat al foaierului Cinematecii, unde vizitatorilor le sunt puse la dispoziție 20 de radio documentare marca Storymania, de ascultat în tihnă.
     București Docuart Fest încurajează consumul de documentar românesc, pe tinerii regizori și spectatori, dorind să creeze un nou suflu de privitori pasionați de cinematografia autohtonă. Astfel, intrarea la festival va fi liberă atât la Cinema Muzeul Țăranului Român, cât și la Cinemateca Eforie. Ediția din acest an este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.
     Detalii: Docuart.ro
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cornel mihalache, dan curean, docuart 2015, masterclass docuart, robotelul de aur film

Opinii: