REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBill Morrison, Péter Forgács și arhivele de film la OWR 2018


     Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania (16 – 25 martie) include o secțiune intitulată „Memoria arhivelor de film”, venind în completarea încercărilor echipei OWR de a aduce la lumină diferite fenomene istorice, cu scopul de a revela nuanțele prezentului. Includerea acestei secțiuni, într-o formă atât de consistentă, își are una dintre origini în preocuparea constantă a Asociației One World Romania pentru recuperarea patrimoniului documentar al fostului studio de producție „Alexandru Sahia”.
     Cele mai recente filme ale celebrilor cineaști Bill Morrison și Péter Forgács , specializați în utilizarea creativă a arhivelor audio-vizuale, vor avea premiera în România la One World Romania. În documentarul Dawson City: Frozen Time, o arhivă de filme descoperită în 1978, în pământul micii localități canadiene Dawson City, constituie pretextul pentru regizorul Bill Morrison de a revela mai multe istorii. Filmul are o coloană sonoră realizată special de vocalistul trupei Sigur Rós, Jón Þór Birgisson. Cel mai recent episod al seriei Ungaria privată, dedicată de Péter Forgács  Ungariei secolului al XX-lea, Epoci picturale surprinde detalii ale vieții pictoriței Maria Ganoczy, preocupată să reflecte în opera sa istoria secolului pe care l-a traversat.
     Bill Morrison și Péter Forgács  vor fi prezenți la București în timpul festivalului și vor participa duminică, 18 martie, la un eveniment special organizat la Rezidența BRD Scena9, în completarea proiecțiilor din secțiunea „Memoria arhivelor de film”. Alături de ei se va afla Dana Bunescu, editoarea unor filme precum Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (regie Andrei Ujică) și Țara moartă (regie Radu Jude). O altă discuție importantă va fi dedicată situației arhivelor de filme din fostul bloc comunist, având invitați de marcă precum Oksana Sarkisova (Blinken Open Society Archives, CEU - Budapesta), Stefanie Eckert (Fundația DEFA) și Michael Loebenstein (secretar general al Federației Internaționale a Arhivelor de Filme, director al Film Museum - Viena). Alături de ei se va afla Mihai Fulger, director al Arhivei Naționale de Filme din România.
     Tot în cadrul evenimentului va fi lansată campania Asociației Profesioniștilor din Cinematografie CineActiv, campanie care își propune să promoveze importanța arhivelor audio-vizuale pentru conștientizarea istoriei culturale și socio-politice colective. Cu această ocazie, vor fi prezentate public scurte filme de montaj care utilizează imagini de arhivă, realizate special pentru campanie de cineaștii Monica Lăzurean-Gorgan, Cristina Haneș, Nora Agapi, Andra Popescu, Alina Manolache, Dragoș Hanciu și Radu Jude.

PROGRAM COMPLET EVENIMENT
Rezidența BRD Scena9 | duminică, 18 martie | orele 13:00 – 18:00 | Intrarea liberă.
13.00: Lansarea campaniei Asociației Profesioniștilor din Cinematografie CineActiv.
14.00: Jocul cu arhivele, cu cineaștii Bill Morrison, Péter Forgács  și Dana Bunescu.
16.00: Arhivele de film ale fostului bloc comunist, cu Oksana Sarkisova, Stefanie Eckert, Michael Loebenstein și Mihai Fulger.
 
     În aceeași temă a memoriei arhivelor, un alt program special la One World Romania 2018 este Focus-ul dedicat cineastului Jonas Mekas. Jurnalele sale filmate elogiază viața, cu momentele ei de bucurie, dar și cu cele de tristețe, acordând la fel de multă atenție geniilor și anonimilor care se întâmplă să îi iasă în cale. În așteptarea organizării unei integrale a operei acestui cineast pe care îl prețuim enorm, la OWR11 propunem două dintre filmele sale cele mai surprinzătoare - și mai lungi - As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty și Lithuania and the Collapse of the USSR.
     Ca la fiecare ediție în ultimii ani, și în 2018 avem un program nou dedicat documentarelor produse la Studioul „Alexandru Sahia”. Programul Sahia Pick & Mix adună filme în care comanda ideologică e mai puțin transparentă, iar demersul documentar se organizează în jurul unor probleme sau practici care țin de relația documentaristului cu viața cotidiană: observație, relație, eveniment, gestionare a imprevizibilului.
     Joi, 22 martie va fi lansat și cel de-al patrulea DVD al seriei „Sahia Vintage”, intitulat „Documentar și comandă politică”. Selecția descrie spectrul de poziționări diferite ale documentarului Sahia față de mandatul său politic, de la filmul rutinier de propagandă, la documentarul de autor și la producția efemeră a studioului. La evenimentul de lansare a DVD-ului proiectăm trei filme și discutăm cu Adina Brădeanu, coordonatoarea proiectului, despre diversitatea producțiilor din arhiva „Sahia” și despre multiplele moduri de abordare a subiectelor de către documentariștii acelor ani.
     Detalii: www.oneworld.ro
(27.02.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina bradeanu, arhiva de film, one world romania 2018, peter forgacs, studioul cinematografic alexandru sahia

Opinii: