REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Anca Damian, distinsă cu Premiul „Mirada Internacional” la Madrid


     Realizatoarea Anca Damian a fost distinsă duminică, 21 octombrie, cu Premiul „Mirada Internacional” în cadrul galei de închidere a celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului de Film din Madrid – Platforma Noilor Realizatori. Distincția recunoaște opera unei pioniere în domeniul docu-animației în România, dar și a unei voci singulare în panorama cinematografiei europene.
     Potrivit organizatorilor festivalului, „Anca Damian este o creatoare totală, un reper și o inspirație inconturnabilă pentru noii realizatori.”
     De-a lungul celor 12 zile, Festivalul de Film din Madrid, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, a oferit publicul madrilen posibilitatea de a cunoaște îndeaproape o parte semnificativă a filmografiei regizoarei premiate: scurtmetrajele Carré (2016) și Telefonul (2018) și lungmetrajele Crulic, drumul spre dincolo (2011), O vară foarte instabilă (2013) și Muntele magic (2015).
     Sâmbătă, 20, și duminică, 21 octombrie, cineasta a fost prezentă la Madrid discutând cu publicul despre sursele sale de inspirație, despre calibrarea alegerilor formale și estetice cu subiectul filmului, dar și despre rolul femeii în cinematografia contemporană, în acord cu sloganul festivalului „Și femeile filmează”.  
     Acest premiu, care recompensează traiectoria regizoarei până în prezent, vine la numai o zi după ce la Varșovia a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor pentru cel mai recent film al său, Moon Hotel Kabul.
     Festivalul de Film din Madrid – Platforma Noilor Realizatori, ce se desfășoară anul acesta în perioada 11-23 octombrie, este un eveniment de tradiție pe scena madrilenă a filmului independent.
     Detalii: ICR Madrid // CineRumano // Instituto Cultural Rumano
(22.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, institutul cultural roman madrid, miranda internacional award, retrospectiva anca damian

Opinii: