REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmA început a doua săptămână a festivalului AdDOC 2017


     Adolescenții din mai multe orașe au ocazia de a viziona și de a discuta alături de regizori de film subiecte relevante pentru societatea de azi, cum ar fi starea agriculturii sau corupția din perioada de tranziție, în cadrul primului festival de filme documentare organizat de liceeni, AdDOC.
     Cele trei documentare incluse în secțiunea acestei săptămâni, numită Baba oarba, sunt Afară (regia Andrei Schwartz), Kapitalism, rețeta noastră secretă (regia Alexandru Solomon) și Varză, cartofi și alți demoni (regia Șerban Georgescu).
     În broșura festivalului, liceenii explică sintagma „baba oarba”: „Așa cum unul dintre jucători este legat la ochi, la fel și unul sau mai mulți dintre protagoniștii fiecărui film din categorie, doar că-n jurul minții. Fie că această eșarfă conceptuală reprezintă, în cazul filmelor, constrângerile impuse de societate, moștenirea comunistă sau lipsa unei viziuni, toți jucătorii pe care vi-i aducem pe ecrane au ceva în comun: se mișcă haotic, n-au idee unde au ajuns și, implicit, cum să se descurce.”
     Întrebat de o elevă cum ar putea tânăra generație să contribuie la construirea unei societăți mai bune, regizorul Alexandru Solomon a spus: „În primul rând, să fiți informați. Să căutați alte surse de informare în afara televiziunii și a mass-media influențate de diverse interese și să le judecați critic. [Filmul documentar este o asemenea alternativă.] De asemenea este important să aveți un sistem de valori. În societate trebuie să conviețuim și ideea e să nu faci altuia ce nu ți-ar plăcea să pățești tu. Deci replica unui personaj din film: «ca să ai succes trebuie să furi» nu e valabilă. Fiți critici și implicați.”
     Detalii: One World la școală
(10.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: addoc 2017, addoc festival de film documentar in licee organizat de adolescenti, alexandru solomon, documentare romanesti, one world romania la scoala

Opinii: