REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



A apărut revista „Film” nr. 4/2018


     Noul număr al revistei „Film” are un sumar inspirat de un fenomen de receptivitate neobişnuită în faţa unui nou film românesc, Moromeţii 2 de Stere Gulea. Editorialul Danei Duma precizează: „Nu s-a mai întâmplat de mult ca o producţie autohtonă să aibă premiere cu mii de spectatori, unii rămaşi în faţa cinematografelor din lipsă de locuri. Moromeţii 2 de Stere Gulea a reuşit nu numai  să readucă publicul nostru în săli, ci şi să ne aducă aminte că adaptările după scriitorii noştri cei mai iubiţi – cum e cazul lui Marin Preda – sunt aşteptate, dorite, imaginate de spectatorii care cred că cinemaul poate da viaţă unor universuri în care au călătorit mai întâi prin lectură. La ora la care trimitem numărul la tipar, lungmetrajul lui Gulea a depăşit 120.000 de bilete vândute.”
     Un amplu interviu cu regizorul Stere Gulea, dosarul „Moromeţiana” cu texte semnate de Angelo Mitchievici, Titus Vîjeu, Mihai Fulger, Marilena Ilieşiu, Irina Budeanu  încearcă să stabilească dacă „succesul Moromeţilor din anii `80 ar explica interesul pentru urmarea lui, sau girul asigurat de proza lui Preda, sau curiozitatea pentru portretul făcut de Horaţiu Mălăele legendarului Ilie Moromete”.
     Numărul conţine şi un mini-dosar dedicat Centenarului Marii Uniri, „Acum 100 de ani. România în obiectiv” realizat de B.T. Rîpeanu. Noua rubrică „Jurnal” susţinută de Laurenţiu Damian dedică articolul „...after London” unor reflecţii generate de întâlnirea cu publicul londonez la o gală a filmului românesc organizată de ICR Londra.
     La Rubrica „Reflecţii critice” semnează Cristian Tudor Popescu şi Georgiana Muşat. Numărul mai include un interviu cu actriţa şi scenarista Lia Bugnar, reportaje despre festivalurile internaţionale de la Valladolid, Salonic şi de pe teritoriul românesc Astra Film, Kinodiseea, Les films de Cannes à Bucarest, „Toamnă la Voroneţ”. Nu lipsesc rubricile „Cronica filmului”, „Cartea de cinema”, „Redescoperiri”.
     În acest număr semnează: Dana DumaMarilena Ilieşiu, Laurenţiu Damian, Mihai Fulger, Anca Ioniţă, Angelo Mitchievici, Titus Vîjeu, Cristian Tudor Popescu, Ioan-Pavel Azap, Luminiţa Comşa, Irina Budeanu, Dinu-Ioan Nicula, Irina Trocan, Andreea Chiper, Georgiana Muşat.
(21.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: morometii 2 film, revista de cultura cinematografica, revista film nr 4 2018, ucin

Opinii: