Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



România, al 7-lea an consecutiv la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand


Standul românesc din Festival Market la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 fabruarie) este organizat de Asociaţia Este’N’Est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.


     Cea de-a 37-a ediţie a Festivalului Internaţional de  Film de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand  reprezintă unul dintre cele mai importante puncte de întâlnire între profesioniştii din industria cinematografică din întreaga lume. 
Peste 20 de scurtmetraje produse în 2014 sunt prezentate în cadrul marketului şi pe platforma online special creată de ESTE’N’EST, ce le oferă invitaţilor festivalului - producători, distribuitori, agenţi de vânzări, informaţii complete despre acestea.
Selecţia din acest an cuprinde titluri precum Artă, în regia lui Adrian Sitaru, distins cu Premiul Louis Le Prince pentru cel mai bun scurtmetraj din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Leeds, sau Cai putere, în regia lui Daniel Sandu, care a luat Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Cottbus 2014. 
Alte producţii româneşti sunt: Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografele din România de Freealize şi compus din patru scurtmetraje  - O lume nouă, în regia Luizei Pârvu, Trece şi prin perete, regizat de Radu Jude şi distins cu o Menţiune specială în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, Kowalski, regizat de Andrei Creţulescu - Cel mai bun scurtmetraj la Zagreb Film Festival, şi Să mori de dragoste rănită, în regia Iuliei Rugină, distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014. 
România este reprezentată în cadrul competiţiei internaţionale de scurtmetrajul Sthorzina, în regia lui Dan Radu Mihai, produs de Elefant Films, cu sprijinul Centrului Naţional  al Cinematografiei, în coproducţie cu Serbia.  
Asociaţia ESTE’N’EST, ce a inaugurat în anul 2009 Pavilionul României de la Clermont-Ferrand, este unul dintre cei mai activi promotori ai fenomenului cinematografic românesc în străinătate şi în ţară, cele mai importante proiecte fiind Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est şi platforma educaţională a festivalului, Animation Worksheep. 
Începând din 2014, ESTE’N’EST organizează standul românesc din cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy (Franţa), unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din lume.  


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia estenest, cineasti romani la festivalul clermont ferrand, scurtmetraj romanesc, sthorzina

Opinii: