REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmZiduri și mâini (1974)

- Documentar Scurtmetraj - AG - 00.11.1974

Sinopsis :

Film despre monumente de arhitectură - ziduri de cetate sau de mânăstire, clopotnițele de la Sighișoara sau străzile în trepte de la Sibiu, urme ale trecutului care se cer și azi apărate.

Regie: Mircea Săucan

Scenariu: Mircea lliescu

Actori Principali:Distribuție:

Vezi tot genericul

Producători

Studioul „Alexandru Sahia”

Distribuitori

Româniafilm

Subiect

Opinia criticului
„Cineastul prin vocație Mircea Săucan descoperă în înseși frescele de la Voroneț și de la Cozia metafora prin care ne îndeamnă să le apărăm de eroziunea timpului: cetăți medievale asediate și cetățeni care par a-și apăra zidirea nu numai cu lănci și săbii, ci și cu mâinile goale, drept pavăză; apoi tabloul votiv al voievodului care ține în mână ctitoria ca pe o machetă... Această mână protectoare este invocată în întregul film, fie că vedem ziduri de cetate sau de mânăstire, fie că privim clopotnițele de la Sighișoara sau străzile în trepte de la Sibiu. Vestigiile trecutului care se cer și azi apărate ne privesc scrutător prin ochii lucarnelor și tresar ascultând tumultul șoselelor moderne din jur. «Mâna» cineastului poet și cetățean se simte în fiecare cadru, în montaj, ca și în ilustrația muzicală a acestui film de reculegere și elevație.” (Val. S. Deleanu, Cinema nr. 11, noiembrie 1974)

Trivia

  • 1975 a fost Anul mondial al conservării, restaurării și redării în circuitul social a monumentelor vechi ale arhitecturii. Ziduri și mâini a marcat prezența noastră la eveniment și în același timp reîntoarcerea regizorului Mircea Săucan — după o absență îndelungată — la prima iubire: documentarul.