REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTanti (2009)

Auntie

112 min. - Dramă - N 15 - 13.05.2011

Sinopsis : Povestea unei femei care se îndrăgostește de un bărbat mult mai tînăr. Marcel e un om de afaceri belgian, are patruzeci de ani și e căsătorit cu Laura, pentru care a dezvoltat o pasiune. A doua pasiune este centrată pe copiii străzii, pentru că Marcel iubește România, unde, pentru pornirile pedofile, este suficientă o oarecare discreție. Laura se vede nevoită să accepte de dragul unei presupuse armonii a menajului. Evadează pe litoral, unde larghețea cu care își cheltuiește banii atrage un grup de tineri, dintre care unul este de-a dreptul fermecător. Fredi nu pare deloc deranjat de diferența de vîrstă dintre el și Laura, o adevărată „tanti”.

Regie: Şerban Marinescu

Scenariu: Mircea Daneliuc

Actori Principali: Mircea Silaghi, Cecilia Bârbora, Cosmina Păsărin


Galerie Foto:

  • Tanti (2009)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Tanti (2009) Mircea Silaghi Fredi
Cecilia Bârbora Laura
Tanti (2009) Cosmina Păsărin Simona
Vezi tot genericul

Producători

MDV Film
Tandem Film
cu sprijin CNC

Distribuitori

Cinemagix ID

Subiect

“Din antecedentele epice aflam ca domnul Marcel (Constantin Puscasu) e belgian, e om de afaceri, are patruzeci de ani si e casatorit cu Laura (Cecilia Barbora). In aceasta ultima ipostaza a dezvoltat pentru ea o pasiune. A doua pasiune e fixata pe copiii strazii, pentru ca domnul Marcel iubeste Romania unde acestia abunda si unde pornirile pedofile sunt suficiente a fi exersate cu oarecare discretie. Mai ales daca, vrand-nevrand, Laura e nevoita sa le accepte de dragul unei presupuse armonii a menajului.
   Curand insa, domnul Marcel gaseste ca echilibrul sau conjugal a devenit instabil. Ca atare, Simona (Cosmina Pasarin) nu intarzie a se adauga acestor explorari senzuale, condimentata cu droguri si inventivitate. Stim despre Simona ca ar fi profesoara, cel putin asa se recomanda, si-si completeaza veniturile vesnic precare, ca si nevoia de ”prafuri”, ajutand cuplurile doritoare a iesi din rutina matrimoniala. In intentia acesta poate fi accesata pe un site unde Marcel o descopera si, contra unei retributii generoase, incepe sa ajute la restaurarea situatiei din familia lui.
   Necazul e ca Laura, geloasa, o repudiaza. Se simte frustrata si ajunge in punctul de a rupe relatia maritala.
   Filmul Tanti incepe din momentul acesta. Laura evadeaza pe litoral, unde larghetea cu care isi cheltuieste banii atrage un grup simpatic de tineri. Acestia nu par preocupati de diferenta de varsta, conditia acestei ”tanti” printre ei nu e surprinzatoare, mai ales ca unul – Fredi (Mircea Silaghi), e de-a dreptul fermecator. Acest june emigrat in Germania nu se poate desprinde de ”gascarii” din liceu, printre care si o anume Reli (Crina Semciuc), motiv ce face ca in fiecare vara sa se afle impreuna cu ei, la cort, la 2 Mai. Aici e atrasa si Laura.
Ea nu stie inca de unde-si iau banii de bautura si droguri, de ce Fredi aduce masini din Germania si le dezasambleaza aici, vanzandu-le ca piese. Laura e deranjata numai de vechiul atasament al lui Fredi pentru aceasta Reli, iubita de moment al lui Paul (Edgar Nistor), cel cu aditie pentru ”prafuri” de orice fel. 
   Amorul lor debuteaza stangaci, apoi din ce in ce mai furtunos si posesiv. Gelozia Laurei fata de Reli o face sa se mute cu Fredi intr-un mic apartament oferit chiar de catre Simona, amanta sotului ei. Din acest moment, lucrurile se complica alarmant. Amuzamentul lor predilect e de a-i telefona lui Marcel, alertandu-l ca ar fi rapita. Cu timpul, acest joc le da ideea de a-l obliga pe belgian la o rascumparare consistenta. Caci banii le lipsesc aproape totdeauna. Demersul iese prost si ia o turnura violenta.
   Sunt nevoiti a o sechestra pe Simona in propria ei casa, injectand-o pe saturate cu amfetamina. Totusi, in ciuda stradaniilor, nu reusesc a-l face pe Marcel mai cooperant. Pana cand Simona are o incercare neizbutita de evadare...
   Si, curand, catastrofa! Simona decedeaza in urma unei supradoze. Sunt disperati. Vor sa scape de cadavru si nu stiu cum s-o faca. Toate ideile se dovedesc a fi indoielnice. In cele din urma, aleg solutia cea mai proasta si pornesc cu masina spre mare, unde spera s-o faca undeva disparuta. Cel mai sigur li se pare a fi sub apa.
   Dupa cateva incercari neizbutite, se descotorosesc de cadavru, neputandu-se a se desprinde, totusi, de cort, de nisip, si decid a mai ramane o vreme pe litoral, cu teama permanenta de a fi descoperiti si arestati. Complicatii. Certuri. Invinuiri mutuale. Asteapta cu spaima in suflet momentul nefericit cand corpul Simonei ar putea iesi la iveala, dar acest lucru inca nu se intampla. Intre timp isi reiau deprinderile vechi de obisnuiti ai statiunii. Apare si Marcel, alarmat de disparitia Simonei si acest episod nu face decat sa complice si mai rau lucrurile, si asa tensionate de reinflamarea lui Fredi pentru Reli, de gelozia Laurei, de dragostea ei nepotrivita si de nereprimat. ‘’ (MIRCEA DANELIUC)

Website

http://www.tanti.ro/#home
Tanti (2009) - Photo