Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismȘtefan Iancu – Premiul de Originalitate „Margareta Pâslaru”


     Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, a avut premiera de gală joi seară, la Hollywood Multiplex din București, unde Margareta Pâslaru i-a oferit actorului Ștefan Iancu, protagonistul filmului, premiul pentru originalitate interpretativă, în valoare de 1.000 de dolari.
     Premiul de Originalitate „Margareta Pâslaru” este acordat anual, începând din 2010. Au fost recompensați cu acest trofeu Andrei Ciobanu (2010), Bernice Chitiul (2011), Alina Manole (2012), Călin Grigoriu (2013), Eva Radu (2014), Dan Iliuță (2015) și Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” (2016).
     „În tinerețe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim «numele» spre binele altora,” este motto-ul artistei care va împlini, în curând, 60 de ani de activitate. „Lucrul pe multiple planuri mi-a fost răsplătit atât de public, cât și de experți. La rândul meu, am  susținut  tineri de viitor, fie la Tinerimea Română, fie prin emisiuni radiofonice, mai întâi la Radio Actualități, apoi la Radio Cultural, continuând la Radio Clasic. Îngrijorarea provocată de mimetismul vizibil pretutindeni m-a determinat, în 2010, să inițiez un premiu anual pentru originalitate interpretativă,” declară Margareta Pâslaru.
     Născut pe 26 decembrie 1997, Ștefan Iancu a interpretat roluri în peste zece producții românești și străine, lungmetraje și filme de televiziune.
     A făcut parte din distribuția unor filme precum Kyra Kyralina (regia Dan Pița), Walking with the enemy (regia Mark Schmidt) și Amintiri din epoca de aur (regia Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu, Constantin C. Popescu). A împărțit, la vârsta de cinci ani, platoul de filmare cu Keira Knightley și câțiva ani mai târziu, cu Steven Segal.
     Despre cea mai recentă experiență a sa, Un pas în urma serafimilor, Ștefan Iancu spune că este una dintre cele mai frumoase de până acum. Mândru de performanța sa, actorul spune: „Totul a început de la Daniel Sandu. M-a impresionat prin profesionalismul de care a dat dovadă. Mi-a oferit un anumit grad de certitudine și am știut că mă pot încrede în el”.
     Margareta Pâslaru, cântăreață, actriță de teatru și film și producător de televiziune, a debutat la finalul anilor 1950. Între filmele în care a jucat se numără Veronica, Gloria nu cântă și Expresul de Buftea.
     Este prima solistă de muzică ușoară care a primit la Cannes Trofeul M.I.D.E.M., în 1969, după ce în România a câștigat Discul de Aur în 1968. La începutul anilor 1980 s-a mutat în Statele Unite și de atunci participă și organizează campanii umanitare. Palmaresul său cuprinde peste 700 de înregistrări, rezultat al colaborării cu 65 de compozitori, dar și al interpretării unor piese din repertoriul străin.
     În 1996, a devenit membru de onoare UNICEF pentru promovarea artei muzicale românești și protecția copilului, iar în 2000, cetățean de onoare al Municipiului București. A primit, în 2013, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, decorația fiind înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I. În 2016, Margareta Pâslaru a fost recompensată cu placheta „Artist plurivalent”, premiul de excelență pentru întreaga carieră oferit de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film.
     Detalii: facebook
(22.09.2017)

Tags: daniel sandu, margareta paslaru, premiul originalitate margareta paslaru, stefan iancu, un pas in urma serafimilor film

Comments: