Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Secondo Me” sau Profesia de garderobier, după părerea lui Pavel Cuzuioc


     Pavel Cuzuioc este un regizor din Republica Moldova, care a învățat în România și locuiește la Viena. Secondo Me este un documentar filmat la Scala din Milano, Opera din Viena și Opera din Odessa. O geografie europeană cinematografică interesantă, care îi conferă libertate de mișcare și de expresie. Filmul nu are un ”specific național”, personajele având în comun aceeași profesie și aceeași existență modestă. Sălile somptuoase ale operelor, oamenii frumos îmbrăcați care vin la spectacol sunt în contrast cu pantofii scâlciați ai unui garderobier, care nu se văd în spatele mesei unde așteaptă să primească hainele.
     Rutina zilnică a vieții de garderobier dă, parcă, și ritmul filmului. La granița dintre documentar și ficțiune, cele trei personaje pe care le-a ales Pavel Cuzuioc par a fi actori amatori, care intepretează eroii vieții lor. Stilistica picturală a imaginii accentuează acest lucru. Dincolo de frumusețea locului în care muncesc și de muzică, cei trei sunt oameni modești, cu probleme de familie, cu dificultățile traiului zilnic. Fiecare are o poveste emoționantă, pe care și-o expune cu demnitate. Italianul Flavio își începe frazele cu ”secondo me”, adică ”după părerea mea”, expresie pe care Pavel Cuzuioc a considerat-o semnificativă pentru existența celor trei, dar și pentru punctul lui de vedere asupra poveștii. Este al doilea documentar în care regizorul aduce în prim plan oameni cu profesii ”uitate”, primul fiind Doina groparilor.
     Filmul a fost selectat în competiția BUZZ CEE și la Docuart în acest an, unde a venit și regizorul. Secondo Me a fost proiectat în deschiderea Docuart și a primit Premiul pentru cea mai bună imagine.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: buzz cee 2017, docuart fest 2017, pavel cuzuioc, secondo me film

Comments: