Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Retrospectiva Ernest Maftei la MȚR


     S-au împlinit 100 de ani de la nașterea actorului Ernest Maftei, cunoscut pentru rolurile din numeroase filme românești, printre care și Reconstituirea lui Lucian Pintilie. La inițiativa lui Gheorghe Maftei, fiul actorului, și a lui Virgil Nițulescu, director MȚR, a fost organizată Retrospectiva Ernest Maftei, care a cuprins cinci filme: Desfășurarea, Duhul aurului,  Mere roșii,  Meandre, Prin cenușa imperiului. În amintirea tatălui său, sculptorul Gheorghe Maftei și-a invitat colegii să expună lucrări de artă plastică în spațiul de la Cinema Muzeul Țăranului Român.
 
     Selecția de filme a fost făcută de Virgil Nițulescu și Gheorghe Maftei, cu amendamentul că multe pelicule sunt într-o stare proastă sau nu au fost transpuse pe un suport acceptabil pentru Cinema Muzeul Țăranului Român.
     Gheorghe Maftei are amintiri frumoase cu tatăl lui, chiar dacă nu au petrecut prea mult timp împreună. Copilul îți însoțea tatăl pe platoul de filmare în vacanțe, prin toată țara. Nu a vrut să devină actor, pentru că nu și-ar fi depășit părintele ca faimă. A preferat artele plastice, dar recită cu talent și emoție poeziile lui Ernest Maftei.  
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(17.03.2020)

Tags: cinema muzeul taranului roman, ernest maftei, gheorghe maftei, retrospectiva ernest maftei

Comments: