Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Relații lungi în filme scurte, la Cinepub


     Cu Valentine’s Day și Dragobetele la numai câteva zile distanță, februarie este, indiscutabil, luna iubirii. Cinepub prezintă două scurtmetraje cu și despre cupluri care trec prin întâmplări mai mult sau mai putin obișnuite, două producții ale școlii de film românești, UNATC: Idle (2013), semnat de Raia al Souliman, și Apartament interbelic, zonă superbă, ultracentrală (2016), în regia lui Sebastian Mihăilescu. Cele două scurtmetraje au participat la numeroase festivaluri, printre care San Sebastian, Locarno, Poitiers, fiind distinse cu premii importante.
     Idle de Raia al Souliman ne aduce aminte de fiorii primei iubiri, fiind martori ai începutului poveștii de dragoste dintre doi tineri care își dau întâlnire în parc. Într-o lume dominată de plictiseală și apatie, Teona (Teona Galgoțiu) și Thomas (Thomas Höfer) aleg să se descopere unul pe celălalt, iar evenimentele prin care trec îi apropie și mai mult. Se spune că nu ai nevoie de mai mult de șapte secunde ca să îți faci o impresie solidă despre celălalt. Iar noi nu avem nevoie de mai mult de douăzeci și patru de minute ca să ne facem o impresie despre cuplul format din cei doi. Până la urmă, începutul e cel mai bun indiciu al modului în care vor evolua lucrurile...
     Idle a participat în competiția din cadrul Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit ediția 17 și în cadrul unor festivaluri, precum Un festival C’est Trop Court! Ediția 11, Festivalul de la San Sebastian, ediția 62, Festivalul de film documentar input, Olanda, Alter-Nation Internațional Film Festival și Tel-Aviv Internațional Student Film Festival. Scurtmetrajul a fost distins cu premii precum Short film corner la San Sebastian, Premiul special al juriului la Un festival C’est Trop Court! și s-a bucurat de o mențiune în cadrul Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit.
     Apartament interbelic, zonă superbă, ultracentrală, în regia lui Sebastian Mihăilescu, spune povestea lui Radu (Iulian Postelnicu) și a Ioanei (Maria Popistașu), un cuplu din clasa mijlocie bucureșteană, care încearcă să-și mențină relația în timp ce-și pierd confortul material odată cu acutizarea crizei economice. Ioana pleacă să se vadă cu un vechi prieten din facultate, căruia să-i vândă mașina, în timp ce Radu așteaptă acasă, anxios, rezultatul acestei întâlniri. Scenariul este o adaptare după povestea lui Raymond Carver „Care-i problema?” / "Are These Actual Miles?”.
     Regizorul Sebastian Mihăilescu a mizat mult pe improvizație. Din perspectiva autorului, Apartament interbelic, zonă superbă, ultracentrală este o fereastră către viața reală, un studiu observațional cu trei personaje și o cameră fixă. Pe măsură ce lucrurile devin sumbre, ziua se transformă în noapte, iar cadrele devin din ce în ce mai întunecate.
Scurtmetrajul lui Sebastian Mihăilescu a participat la Locarno 2016 - Pardi di Domani, New Directors / NEW, Films Film Society of Lincoln Center - New York 2017, GO, Short IFF Nijmegen 2017, Hong Kong IFF 2017, Poitiers IFF 2018, Nahal International Student Short Film Festival 2018, Mons International Love IFF 2017, The Brave Balkans, Auteur IFF 2016, Best of Locarno - Montreal, Anonimul IFF 2016, Arkadia 2016, Next IFF 2016, Restrospectiva Filmului Românesc Ediția 7, și Poitiers Film Festival/Romanian Focus (2018).
În luna iubirii, urmărește două producții ale Masterului de film al UNATC, din ultimele generații promițătoare ale școlii de film din București,  love at first watch.
Detalii: cinepub.ro
(18.02.2021)

Tags: apartament interbelic, in zona superba, ultracentrala film, idle film, raia al souliman, sebastian mihailescu

Comments: