Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



One World Romania 2016: Dincolo de frontiere


A noua ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania (21-27 martie) privește Dincolo de frontiere. Cea mai recentă criză a refugiaților din Europa și de pretutindeni reprezintă tema centrală a festivalului în 2016.
     O lume îngrădită, noi ziduri în jurul unor țări considerate libere până nu demult, oameni care se luptă cu deciziile pe care sunt obligați să le ia de către regimuri opresive, toate acestea ridică o serie întreagă de întrebări extrem de serioase legate de drepturile omului.
În 2015 a apărut o secțiune care cuprinde documentare concentrate în jurul unei zone, respectiv Africa. În 2016 în central atenției este Orientul Mijlociu. Documentarele de aici vor creiona un peisaj social extrem de contradictoriu și divers, cu personaje într-o luptă continuă – cu cei din jur sau cu ei înșiși.
     O altă secțiune a festivalului One World Romania - EuroPains cuprinde filme documentare care, prin temele abordate, ilustrează o serie întreagă de suferințe ale europenilor, din istorie sau din prezent.
Anul acesta imaginea One World Romania este legată de tema principală a festivalului – criza refugiaților. Fotografia din centrul afișului este realizată de Thomas Câmpean, unul dintre cei câțiva fotojurnaliști români care au realizat o amplă documentare a fenomenului migrației din toată lumea în 2015. Fotografia este realizată pe 13 septembrie 2015 la granița dintre Ungaria și Serbia. Anul trecut, prin acest punct de trecere peste 160.000 persoane au intrat în Ungaria, în ciuda amenințărilor primului ministru Viktor Orban, care a declarat că oricine traversează granița dinspre Serbia va fi arestat.
     Organizatori: Asociația One World Romania, Centrul Ceh București. Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung. Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Reprezentanța Comisiei Europene în România, RoAid - Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Centrul de Resurse Juridice, EEA Grants, Bankwatch România. Parteneri: Ambasada Republicii Cehe în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii în București, British Council, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Goethe-Institut București, Institutul Francez din România, Ambasada Franței în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Portugaliei în România, Institutul Polonez București, Advocate Europe. Susținut de: Centrul Medical Medsana, CEZ România, Škoda, Amset Prodexim. Partener digital: Canopy
Detalii: oneworld.ro

Tags: festivalul international de documentare si drepturile omului, one world romania 2016

Comments: