Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



One World Romania #13. A șasea zi


     În a șasea zi de festival, șirul de premiere românești continuă: după debutul Cristinei Haneș și cel mai recent film al lui Radu Jude, urmează documentarul Lemn, semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, care va fi urmat de un moment muzical inedit care îmbină la propriu natura și cultura. Tot astăzi va avea loc în spațiul online, de la ora 17.00, o dezbatere care va aborda o mare parte din temele secțiunii principale.
     Așadar, de la ora 17.00, pe pagina de Facebook a One World Romania, se va putea urmări dezbaterea "Ce ne facem când reușim?", despre recentul recul al discriminării și modul în care fiecare poate contribui la consolidarea acestei evoluții pozitive. În discuție vor interveni Cătălina Olteanu - membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării; Carmen Gheorghe - președinta asociației E-Romnja; Gelu Duminică - directorul executiv al fundației Agenția de Dezvoltare Împreună; Ciprian Necula, activist rom în cadrul Platformei Aresel; Prof. univ. dr. Vasile Dâncu - președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie; Mălina Voicu - cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române; și Eniko Vincze - profesor de antropologie şi studii de gen la Universitatea Babes-Bolyai. Dezbaterea va fi moderată de Mircea Toma de la ActiveWatch.
     Cei interesați să participe activ la discuție pot accesa acest link.
     De la ora 18.30, la Verde Stop Arena, va fi proiectat în prezența regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan filmul Lemn, un thriller de mediu care vorbește despre pădure și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn. Ulterior, de la ora 21.40, va avea loc live performance-ul UNCUT: o improvizaţie ce folosește coloana sonoră înregistrată în pădurile de importanță naţională din România, dar şi instrumente acustice sau electronice.
  • Oroslan - Manasia Hub, ora 20.30​
"Oricine poate fi o poveste" afirma într-un interviu regizorul Matjaž Ivanišin, iar filmul de față constituie demonstrația discretă, dar convingătoare a acestui principiu. Pornind de la o sursă ficțională - o nuvelă scrisă de Zdravko Duša - și de la un spațiu real - un sat unguresc locuit de o minoritate slovenă -, cineastul împletește dialoguri regizate cu povești trăite de săteni pentru a zugrăvi portretul lui Oroslan, un membru al comunității decedat de curând. Acesta era, după toate aparențele, un om simplu, și totuși figura care se conturează din narațiunile fragmentare este multiplă, schimbătoare și evanescentă.
  • Sterp - Institutul Balassi, ora 20.15
     Între 1987 și 1997, celebrul regizor ungur Tamas Almasi a realizat o serie de opt filme în care urmărește procesul de tranziție a țării sale de la un tip de economie planificată la o societate a pieței libere. În Sterp, cel de-al șaselea film al seriei, fabrica de oțel de la Ozd își închide porțile definitiv. Familiile foștilor muncitori sunt evacuate sistematic și cu brutalitate din casele pe care nu și le mai pot permite - schimbările sociale i-au transformat în ocupanți ilegali. Ca întotdeauna, romii sunt primii care să își piardă locurile de muncă și să fie, din păcate, marginalizați. Chiar dacă filmul nu este „despre romi”, realizăm că în Ozd, la fel ca în multe alte orașe din fostul bloc comunist, viața e acum mai grea pentru foștii muncitori care se întâmplă să fie și romi, blocați fiind la baza ierarhiei sociale.
  • Prezent. Perfect - Cinema Elvire Popesco, ora 20.30
     În urma vizionării a 800 de ore de live streaming, regizoarea Shengze Zhu construiește o variantă a Chinei care pare paralelă celei reale, deși e găsită chiar în miezul rutinei zilnice a protagoniștilor. Aceștia se filmează aparent în continuu, creeând micro-spectacole pentru publicul fluctuant, în care casa și străzile din jur sunt decorul, iar monoloagele devin tot mai poetice prin hiper-detalierea propriilor vieți. În timp ce îi privim cum dansează în mijlocul unei pietonale, cum mănâncă, cum ne prezintă toaleta de la ferma cu porci sau telecomanda scaunului cu rotile, camera de filmat funcționează ca un vizor care ne permite să observăm straturile de singurătate, de curiozitate, de tandrețe și de alienare care se așează lent pe repetatele încercări de comunicare.
Detalii: OWR
(26.08.2020)

Tags: lemn film documentar, monica lazurean-gorgan, one world romania 2020

Comments: