Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism„Maria, Regina României”, din 8 noiembrie în cinematografe


     Maria, Regina României deschide porțile către partea nevăzută ori prea puțin știută a unui moment istoric important.
     Scenariul este inspirat din jurnalul Reginei, articole din presa vremii și declarații ale politicienilor acelor ani. Filmul prezintă zbuciumului unei regine care se identifică cu durerea și nevoile unei țări aflate în război și redă un moment istoric crucial, primăvara anului 1919 - Conferința de Pace de la Paris. Personaj cheie, iubit, controversat, dar și invidiat, Regina Maria a știut să-și folosească toate atuurile pentru împlinirea unui mare vis: România Mare.
     „În esență, acest film este povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi nații”, declară regizorul Alexis Sweet Cahill. „Amploarea producției a fost extraordinară, iar printre membrii echipei a existat un sentiment profund că pășim pe terenuri noi, poate nu din punct de vedere cinematografic, dar cu siguranță din punct de vedere al emoției ce se transmite atunci când tu ești cel care relatează o parte din trecutul României. Și nu o parte oarecare, ci una atât de mult timp ascunsă și evitată”, a mai adaugat regizorul.
     Experiența interpretării rolurilor regale (Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prințesa Margaret - Contesa de Snowdon, Prințesa Tatiana Romanov) a ajutat-o pe Roxana Lupu, actrița din rolul principal, în conturarea unei versiuni emoționante a Reginei Maria. „Acest rol a reprezentat pentru mine o provocare și o onoare că mi s-a oferit. Am trăit bucurii si încercări deopotrivă, pe platou fiind pusă față în față cu diverse provocări. Prin rol sau mai bine spus prin experiențele Reginei Maria, am învățat despre politică, diplomație, perseverență, demnitate și patriotism. A fost mai mult o experiență de viață, dincolo de o experiență artistică, una pentru care sunt extrem de recunoscătoare”, declară actrița Roxana Lupu.
     Filmările au avut loc în România și Franța. Au fost puse în valoare locații autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris iar în post-producție au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendôme, așa cum arătau în 1919. 
     Maria, Regina României, realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, are în echipă actori englezi, francezi și români, o distribuție ce se pliază pe particularitățile personajelor istorice ale momentului: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Stirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).
     Filmul este produs de Abis Studio și va ajunge pe marile ecrane din 8 noiembrie 2019.
     Detalii: Maria, Regina României FB
(09.10.2019)

Tags: abis studio, alexis sweet cahill, maria, regina romaniei film

Comments: