Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Lost & Found”, aniversare Les Films de Cannes à Bucarest 2019


     Festivalul organizat de Cristian Mungiu are nu numai o expunere a filmelor selectate la Cannes, dar și alte numeroase oferte pentru cinefili. În 2019, cei șase cineaști care au participat la proiectul Lost&Found / Obiecte pierdute au venit la București, la o proiecție specială și o discuție cu publicul.
     Omnibusul realizat în 2004 a fost inițiat de German Federal Cultural Foundation și condus de Nikolaj Nikitin, director artistic, care a selectat șase tineri cineaști din tări est-europene, reprezentativi pentru culturile și cinematografiile respective. Fiecare regizor a conceput un scurtmetraj cu o temă legată de tradițiile țării sale, interpretate prin filtrul lui modern, conectate la istoria recentă a zonei, construind ”istoria unei generații”: Estonia – animația Gene+Ratio, regia Mait Laas, România - Curcanii nu zboară/Turkey Girl, regia Cristian Mungiu, Bulgaria - The Ritual, regia Nadejda Koseva, Bosnia și Herțegvina - documentarul Birthday, regia Jasmila Žbanić, Ungaria - Shortlasting Silence, regia Kornél Mundruczó, Serbia - Fabulous Vera, regia Stefan Arsenijević.   
Omnibusul a avut premiera mondială la Berlinale 2005.
     Mare parte din echipa de atunci s-a reunit la proiecția filmului în secțiunea Ce mai fac vecinii noștri? din programul Les Films de Cannes à Bucarest. Maturi și cu filmografii semnificative, cu premii și recunoaștere internațională, cineaștii au regăsit atmosfera de gașcă simpatică pe care au trăit-o în tinerețe. În calitate de gazdă, Cristian Mungiu i-a prezentat pe toți și a moderat discuțiile din sala Institutului Cervantes.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Tags: cristian mungiu, curcanii nu zboara film, les films de cannes a bucarest 2019, lost and found film

Comments: