Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismLIM sau Cum să faci un film cu buget redus


     Experiența românească în ceea ce privește producțiile cu buget redus este deja cunoscută. Banii nu ajung niciodată, fondurile Centrului Național al Cinematografiei sunt distribuite după criterii care stârnesc în fiecare an discuții, sunt mulți cineaști talentați care vor să facă film.
     Cele mai recente producții cu buget redus, care au avut și succes de public, sunt Love Building, regizat de Iulia Rugină, și Două lozuri, regizat de Paul Negoescu, ambele produse de Actoriedefilm.ro (Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol), care a găsit rețeta bună (distribuție alcătuită din profesorii și studenții școlii, un bun marketing) și regizorii potriviți, care au scris și scenariile. Un alt film independent cu un buget foarte redus este Ultima zi, regizat de Gabriel Achim, care este acum în cinematografe. În acest caz, actorii și mare parte din echipa tehnică sunt producători asociați, fără a fi retribuiți.
     Cea mai mare parte a cineaștilor români gândește în termenii impuși de realitatea momentului – un film cu buget redus, ceea ce în alte țări ar însemna 500.000 de euro. Nu și la noi.
     Gabriela Suciu și Dan Mihai Radu au vrut să facă un pas înainte, să interacționeze cu cineaști din alte țări și să învețe de la ei. Au aplicat la programul  LIM – Less in More, o platformă europeană de dezvoltare de scenarii cu buget redus. Inițiată de Le Groupe Ouest (Franța), LIM se desfășoară cu susținerea Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, având ca parteneri europeni Asociația Culturală Control N (Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian)  și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia) și Krakow Festival Office – KBF (Polonia).
     Cele trei etape ale programului sunt în Belgia, România și urmează Franța. Printre cei 16 regizori și 4 producători selectați din toată lumea, au fost aleși regizorul Dan Mihai Radu (cu lungmetrajul de debut The Ancelins) și producătoarea Gabriela Suciu. Cei doi cineaști au participat la etapa din Belgia și la cea din România, organizată de Asociația Control N și Festivalul Internațional de Film Transilvania.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(19.06.2017)

Tags: asociatia control n, dan mihai radu, gabriela suciu, lim - less is more, lim platforma de dezvoltare de scenarii, transilvania film festival 2017

Comments: