REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎnscrieri LIM – platformă europeană de dezvoltare de scenarii


     Asociația Culturală Control N – partener LIM – Less Is More | platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget redus – anunță înscrierile pentru prima ediție a proiectului, ce urmează să se desfășoare în 2017, în trei țări din Europa.
     LIM își propune să sprijine scenariști și regizori europeni, aflați la primul, al doilea sau maxim al treilea film, ale căror filme de lungmetraj pot fi realizate în limita unui buget de sub 500.000 de euro. Termenul limită pentru aplicații din România este 8 ianuarie 2017.
     Inițiat de Le Groupe Ouest (Franța), LIM se desfășoară cu susținerea Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, având ca parteneri europeni Asociația Culturală Control N  și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia) și Krakow Festival Office – KBF (Polonia).
     În contextul ultimilor ani, procentul filmelor de lungmetraj scrise pentru bugete confortabile, dar care sfârșesc prin a fi producții micro-budget din lipsă de finanțare crește îngrijorător de mult. Presiunea reducerii bugetului cade pe umerii întregii echipe artistice, de producție sau post-producție, ducând la compromisuri, frustrări și proiecte ratate.
     Obiectivul LIM este acela de a ajuta scenariștii, regizorii și producătorii generațiilor tinere să integreze reducerea de costuri din bugetul filmului încă de la începutul procesului de dezvoltare a scenariului. Asumarea limitărilor financiare și folosirea lor în avantajul creativ al produsului final poate fi soluția pentru generarea unei experiențe cinematografice consistente atât pentru cineaști, cât și pentru spectatori.
     LIM este dedicat atât cineaștilor din zona filmului de ficțiune și din sfera filmului documentar, cât și artiștilor care provin din domenii precum teatru sau arte vizuale.
     Proiectul se desfășoară sub forma unei rezidențe de creație ce se întinde pe parcursul a 8 luni și cuprinde 3 sesiuni de workshop-uri, cu o durată de 1 săptămână fiecare. Workshop-urile urmează să fie organizate în 2017 în Belgia (5 – 12 martie), România (5 – 13 iunie) și Franța (1 – 8 octombrie). Între cele 3 sesiuni de consultanță, se vor încuraja sesiuni de rescriere, asistate online și intermediate de o platforma VR (realitate virtuală), ce permite comunicarea eficientă între grupuri foarte mari de oameni. Rezidența de creație este dedicată unui număr de 23 de participanți din Europa, cu 16 proiecte de lungmetraj și unui grup de 4 producători de film din Europa dornici să își dezvolte capacitatea de implicare în faza de dezvoltare a unui proiect de film de lung metraj, cu buget limitat. Întregul proces de dezvoltare a scenariilor în cadrul reședinței va fi supervizat de 4 profesioniști în domeniu, consultanți de scenariu cu experianță și scenariști activi. De asemenea, participanții vor beneficia de prezența unui grup de specialiști în filmul cu buget redus (producători, regizori, etc).
     LIM oferă participanților și un set de două evenimente speciale – unul în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și unul online, via platforma VR. Ambele evenimente au ca scop prezentarea proiectelor dezvoltate în cadrul LIM producătorilor și profesioniștilor în domeniu din Europa. Evenimentul LIM organizat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediția 2017, va avea o durată de 2 zile și va cuprinde: prezentarea publică a proiectelor dezvoltate, întâlniri unu-la-unu între autori și reprezentanții industriei cinematografice europene, masterclass-uri și mese rotunde, centrate pe crearea unui circuit al cinematografului european low budget, posibilități de scriere, strategii de producție, co-producție și distribuție.
     Detalii: www.controln.ro // www.legroupeouest.com
(12.12.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia control n, film micro buget, lim - less is more, platforma europeana dezvoltare scenarii

Opinii: